Nakon lobiranja za Srbiju
0

Udruženja žrtava Lajčaku: 'Ne treba nam vaša pomoć'

FENA
Udruženje “Pokret majke enklava Srebrenice i Žepe”, “Žena-žrtva rata” i "Savez logoraša BiH" zahtijeva od bivšeg visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka da se više ne predstavlja kao "dobar poznavalac prilika u Bosni i Hercegovini" odnosno da više ne bude 'zastupnik' Bosne i Hercegovine, kojoj će, kako je kazao, pomagati i s drugih funkcija“.
  • Ne treba nam vaša pomoć, jer vi od kada ste preko noći pobjegli iz naše zemlje, i na našu sreću, uporno lobirate za slobodu našeg krvnika. Niste dobrodošli u našoj zemlji! Ako vam to nisu spremni kazati naši politički predstavnici, kažu vam to stvarne žrtve Ratka Mladića. Slobodno nastavite lobirati za njegovu slobodu i srbijanski evropski put. Više nas ne možete povrijediti, poručili su članovi ovih triju organizacija u otvorenom pismu Lajčaku.

Povod pismu je Lajčakova "čestitka žrtvama za Kurban-bajram", poslata "preko beogradskih 'Večernjih novosti'", u kojoj on, prema tvrdnjama ovih organizacija, izražava neizmjerno nezadovoljstvo što je Srbija "žrtva jednog čovjeka i jedne države" i naglašava čvrst stav da se to treba presjeći na političkoj razini a ne kriti iza lica glavnog haškog tužitelja.

  • Mi smo do sada mislili da smo samo mi žrtve najvećeg krvnika poslije Drugog svjetskog rata, ali, eto, vi nam pomažete da shvatimo da još ima "žrtava" Ratka Mladića. Kada ste došli u Bosnu i Hercegovinu na funkciju visokog predstavnika, izrazili ste nama, žrtvama seksualnog zlostavljanja, silovanja, logorašima i majkama Srebrenice divljenje što imamo snage živjeti nakon genocida koji je počinjen nad nama, našim sinovima i muževima. Smatrali smo da ste dotaknuli našu bol i tragediju. Međutim, nažalost, danas vidimo da smo se prevarili. Vi nas osobno demantirate. Čovjek koji je doista osjetio bol majki, koje još tragaju za kostima svoje djece i muževa, ne može postati glavni lobist srbijanskog evropskog puta bez izručenja našeg krvnika, naglašeno je u otvorenom pismu.