BiH
0

Udruženja žrtava genocida traže od Lajčaka izmjenu izbornog zakona za Srebrenicu

FENA
Koordinacioni odbor udruženja koja okupljaju žrtve genocida u Srebrenici uputio je otvoreno pismo visokom predstavniku Miroslavu Lajčaku u kojem od njega traži da hitno donese odluku koja će omogućiti pravo svim građanima iz Srebrenice, koji su genocidom protjerani, a imali su mjesto prebivališta u Srebrenici 1991.godine, da mogu glasati za izbornu jedinicu Srebrenica bez obzira na trenutno mjesto prebivališta.

Od Lajčaka se, također, traži da hitno donese odluku o izmjenama i dopunama Statuta Općine Srebrenica, koja će osigurati status žrtava genocida, odnosno učešće bošnjačkih predstavnika u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti općine Srebrenica po popisu iz 1991. godine.

Ukoliko se ovi zahtjevi ne ispune, Koordinacioni odbor najavljue da će majke i žene poginulih žrtava te preživjele žrtve genocida početi masovni protestni skup i generalni štrajk glađu ispred zgrade OHR-a u Sarajevu, koji će trajati sve do ispunjenja zahtjeva.

U pismu se naglašava da Memorijalni centar u Potočarima svjedoči i daje objašnjenje demografske slike u Srebrenici koja je zbog počinjenog genocida znatno promijenjena, te da je trenutni izborni zakon BiH velika diskriminacija nad preživjelim žrtvama genocida.

  • Prema ovakvom zakonu mi nemamo pravo da glasamo za mjesto prebivališta iz kojeg smo genocidom protjerani, kaže se u pismu.

Također se naglašava da trenutni status preživjelih žrtava genocida u Srebrenici, zakonska regulativa i odnos institucija Republike Srpske ne dozvoljavaju normalan povratak i dostojanstven život Bošnjaka na ovim prostorima.

  • Kada naši najmiliji ne mogu glasati jer im je to pravo oduzeto genocidom, kako ćemo mi glasati kada je i naše pravo oduzeto ovako krajnje nekorektnim izbornim zakonom i sveukupnim licemjernim odnosom prema nama, kaže se u pismu upućenom visokom predstavniku Miroslavu Lajčaku.