BiH
0

Udruženja porodica nestalih iz BiH nezadovoljna procesom traganja za najmilijima

FENA
Proces traženja nestalih osoba u BiH i dalje je nedopustivo spor, a njega posebno opstruiraju vinovnici zločina koji se još uvijek nalaze u određenim strukturama vlasti, ocjena je udruženja porodica nestalih iz BiH u povodu 30. augusta, Međunarodnog dana nestalih.

Predstavnici ovih udružnjenja okupili su se danas na javnoj tribini u Sarajevu pod nazivom "Podizanje svijesti javnosti o problemima vezanim za nestale osobe", izrazivši još jednom nezadovoljstvo zbog sporosti u implementaciji Zakona o nestalim osobama u BiH, te radu Instituta za nestale osobe (INO).

Ocijenili su sramotnom činjenicu da se nakon 15 godina još uvijek traga za oko 15.000 nestalih osoba, te apelirali na zakonodavnu i izvršnu vlast u BiH da konačno, osim deklarativnoj izjašnjavanja, preuzmu i praktičnu odgovornost za rješavanje ovog problema.

Udruženja nestalih su poručila kako traganje za nestalim mora biti prioritetan zadatak relevatnih institucija na svim novima u BiH, te naglašavaju da oni nikada neće odustati od traganja za njihovim nestalim članovima porodica.

"Porodice dugo tragaju za svojim najmilijim, ali neće odustati od toga uprkos čestim opstrukcijama", kazala je članica Udruženja "Majke enklave Srebrenica i Žepa" Kada Hotić.

Ona je, kao i predstavnici drugih udruženja, istaknula da je radi ubrzanja ovog procesa, te radi istine, pomirenja i pravde potrebno privesti i procesuirati sve počinioce ratnih zločina.

Predsjednik Udruženja porodica nestalih sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić također je saglasan da je nužno da se otkriju svi počinioci zločina i naredbodavci koji su i danas visokopozicionirani u određenim strukturama vlasti.

On je uime udruženja porodica nestalih iz RS-a izrazio nezadovoljstvo odnosom nekih domaćih i međunarodnih struktura prema traženju nestalih iz reda srpskog naroda, navodeći kako treba prestati licitirani brojkama žrtava, te da je vrijeme da se konačno kaže da su "zločini vršeni na sve tri strane".

Član Direktorija INO-a Amor Mašović iznio je na ovom skupu podatke o nestalim osobama u BiH kojima je raspolagala nekadašnja državna komisija za traženje nestalih i koje on smatra najpouzdanijim. Prema ovim podacima, u BiH se traga za još oko 10.000 žrtava, od kojih su dvije trećine završile u masovnim grobnicama koje su u direktnoj vezi sa različitim nivoima vlasti.

Mašović je stoga predložio da se rad INO-a u narednom periodu treba fokusirati na žrtve koje se nalaze u tim grobnicama, koje se mogu dovesti u vezi sa djelovanjem određenih pojedinica u vlasti. Poznat je veliki broj tih slučajeva, dodao je.

Također, u INO-u najavljuju da će biti formirani multietnički timovi koji će tragati za svim građanima BiH bez obzira na njihovu nacionalnost. Oni će zajedno sa agencijama za provedbu zakona, tužilaštvima i drugim relevatnim institucijama nastojati locirati mjesta grobnica.

I druga dva člana Direktorija INO-a Milan Bogdanić i Marko Jurišić također su mišljenja da je potrebna potpuna institucionalizacija procesa traženja nestalih osoba. Potrebno je prevazići politizaciju ovog problema, te dovesti od promjene društvene svijesti o važnosti njegovog rješavanja, istaknuli su predstavnici INO-a, uz ocjenu kako najviši državni organi moraju donijeti političku odluku o tome da je ovaj proces ključno pitanje za budućnost BiH.

Skupu u Sarajevu povodom Međunarodnog dana nestalih prisustvovali su i pojedini predstavnici vlasti u BiH, koji su podržali udruženja porodica nestalih u njihovom dugogodišnjem nastojanju da pronađu svoje nestale članove.

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Slavko Marin ustvrdio je kako država BiH ima zakonodavne i pravne pretpostavke za preuzimanje odgovornosti za rješavanje ovog problema, te je nagovijestio skoro rješavanje pitanja finansiranja fonda za podršku porodicama nestalih osoba koji treba da osigura sredstva za najugroženije porodice i za podršku radu udruženja porodica.

Prema podacima nekadašnje državne komisije za traženje nestalih, u BiH je tokom 16 godina nestalo 27.794 osoba. U proteklih 12 godina identificirano je nešto više od 15.000 osoba. U mrtvačnicama širom BiH, te susjednim država, nalazi se 5.000 vreća ekshumiranih neidentificiranih posmrtnih ostataka.

Kada je riječ o srebreničkim žrtvama, dosad je ekshumirano oko 4.000 posmrtnih ostataka, a 2.800 žrtava je identificirano.