BiH
0

Udruženja "Luciano Lama": Gostoprimstvo u Italiji za 325 djece iz BiH

FENA
Ruggero Corrias (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ruggero Corrias (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Grupa od 325 djece iz BiH putuje u Italiju gdje će provesti dio školskog raspusta, a to im je omogućilo Udruženja "Luciano Lama".

Ambasador Italije u BiH Ruggero Corrias najavio je da će njih 215 biti ugošćeni na Siciliji, 80 na Sardiniji i 30 u regijama Molise, Campania, Puglia i Abruzzo.

"Oko 22.000 bh. djece kao gosti u našoj državi i 47 posjeta. Te cifre pričaju priču o prijateljstvu i gostoprimstvu koje je omogućilo Udruženja 'Luciano Lama' za više od dvadeset godina djelovanja i solidarnosti mnogih porodica iz čak šest italijanskih regija", kazao je Corrias.

U saopćenju za javnost Ambasade Italije u BiH navodi se da će mladi, siročad ili djeca koja žive u teškim uslovima provesti dio školskog raspusta u Italiji otkrivajući vrijednosti dijaloga i međukulturalne razmjene i biti gosti italijanskih porodica koje se u sve većem broju pridružuju toj inicijativi Udruženja “Luciano Lama".

Osim što drži primat u privremenim gostoprimstvima realiziranim u Italiji Udruženje "Luciano Lama" od osnivanja 1998. godine u BiH provodi humanitarne aktivnosti, aktivnosti pružanja pomoći i obrazovanja djece i mladih u poteškoćama. Ta nevladina organizacija pokrenula je i otvaranje prihvatnih centara i centara za održivi razvoj širom BiH (u Mostaru, Višegradu, Ilijašu, Srebrenici i Zenici).