U iznosu od 20 KM
25

Udruženja građana u HNK traže ukidanje plaćanje participacije u zdravstvenoj zaštiti

Piše: R. D.
Početkom godine građani u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, oni koji imaju zdravstvenu zaštitu, moraju planirati i dodatni trošak od 20 KM. Toliko zapravo košta markica koju je potrebno kupiti da bi se participiralo u troškovima zdravstvene zaštite. Mreža "Naše društvo" smatra to davanje suvišnim i zatražila je njegovo ukidanje.

Marin Bago predsjednik Mreže "Naše društvo" kaže kako inicijativa traži ukidanje plaćanja participacije, koja se plaća putem markica u iznosu od 20 KM.

"Iako postoji federalna odluka o izuzecima od plaćanja participacija za petnaest ranjivih kategorija, penzionerima s minimalnim penzijama, borcima, invalidima, oboljelima od raznih vrsta bolesti... ona se i dalje naplaćuje. Participacija je zakonom dozvoljena, ali tek ako se pojavi nedostatak sredstava. Tražili smo od Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK ugovore sa zdravstvenim ustanovama, i dobili smo odgovor kako su to privatni komercijalni interesi i kako nisu dostupni javnosti", kazao je Bago za Klix.ba.

Taj nas je odgovor šokirao, nastavlja on, nismo vjerovali kako je uopće moguće da netko ima takav stav, za naš novac, radi se o našem novcu kojeg uplaćujemo po osnovu doprinosa za zadravstveno osiguranje.

"Mi smo pacijenti, ali i finansijeri zdravstvenog sistema. Po Zakonu o zdravstvenom osiguranju FBiH, na osnovu obima, vrste i kvalitete zdravstvenih usluga, sklapaju se ugovori sa zdravstvenim ustanovama, ne praveći razliku između javnog i privatnog sektora. Pošto mi nemamo te ključne financijske dokumente u posjedu javnosti, smatramo kako nije moguže tražiti i naplaćivati dodatna sredstva od strane građana", pojasnio je.

Kaže nam kako niko, trenutno, u HNK ne može reći koliko koštaju pružene zdravstvene usluge.

"To je odgovornost i nadležnost Zavoda, voditi nadzor i kontrolu nad sredstvima. Kako to ne postoji, ne treba nitko ništa dodatno plaćati. Izvješća državnih revizija također govori kako ne postoji nikakva transparentnost ni kontrola kada je u pitanju dosadašnje trošenje novca prikupljenog od participacije građana. Problem ne završava ovdje, iako plaćanje participacije nije ničim opravdano, i dalje stoji da je naš novac u nesigurnim rukama, bez ikakve kontrole i nadzora", zaključio je Marin Bago.

Inicijativa je otišla na adrese Skupštine, Vlade, Zavoda za zdravstveno osiguranje i Zdravstvenog vijeća. Odgovor je došao samo od Zdravstvenog vijeća HNK koje je odbilo podržati inicijativu.