BiH
0

Udruga "Zemlja djece" pokrenula inicijativu za izmjenu zakona o zdravstvenom osiguranju

FENA
Tuzlanska udruga "Zemlja djece" pokrenula je aktivnosti vezane za izmjene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju i Zakona o zdravstvenoj zaštiti Federacije BiH kako bi se djeci starosti do 18 godina omogućio samostalan status osiguranika, a neovisno od zdravstvenog osiguranja roditelja.

"Kroz dugogodišnju praksu u radu s različitim kategorijama djece i mladih shvatili smo da je problem ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu djece jako prisutan. Stoga smo se odlučili za pokretanje građanske inicijative izmjene i dopune navedenih zakona kako bi djeci do 18 godina omogućio samostalan status osiguranika, a što predstavlja trajno i sveobuhvatno rješenje ovog problema", kazala je Mirsada Bajramović.

U udruzi "Zemlja djece" ističu da postoji veliki broj djece, uzrasta do 18 godina, koja nisu obuhvaćena osiguranjem. Najugroženija su djeca radnika na čekanju, nezaposlenih roditelja ili staratelja, djeca neosiguranih roditelja koja su navršila 15 godina, a nisu završila osnovno školovanje, djeca neosiguranih roditelja mlađa od 15 godina koja su prekinula školovanje, te djeca koja nisu evidentirana u matičnim knjigama rođenih među kojima su i djeca romske nacionalnosti.

Iz Udruge "Zemlja djece" upozorili su da će se, ukoliko njihova inicijativa ne bude prihvaćena, obratiti međunarodnim institucijama za pomoć.

U Bosni i Hercegovini oko 60 posto djece nema nikakvo zdravstveno osiguranje jer ga prema zakonu ne mogu ostvariti ukoliko im roditelji nisu osigurani. Samostalno osiguranje za sada maloljetnici ne mogu imati jer ne postoji zakon koji će štititi njihova prava. Još veći problem imaju djeca koja boluju od neke teške bolesti ili su mentalno zaostala u razvoju. Prema statistikama oko 100 djece mjesečno se javi za pomoć u Dom zdravlja Tuzla, a da pri tome nisu zdravstveno osigurani, navode u Udruzi.