BiH
0

Udruga "Zeleni-Neretva": Obustaviti dodjelu koncesije za izgradnju brana

FENA
U povodu 22. marta, Međunarodnog dana voda Udruga "Zeleni -Neretva" iz Konjica uputila je javni dopis federalnoj Vladi u kojem zahtijeva obustavu postupka dodjele koncesije za izgradnju velikih brana na gornjem toku Neretve, odnosno stavljanje van snage Odluke o javnom interesu za izgradnju novih energetskih kapaciteta na toj rijeci.

Vladi je također poslana i peticija protiv izgradnje brana koju je potpisalo više od 15 hiljada građana BiH čije protivljenje jasno pokazuje da kod ovog projekta nije postignut opći konsenzus te da je samim tim i spomenuta odluka o javnom interesu sporna ishitrena, stoji u priopćenju iz Udruge "Zeleni-Neretva".

Iz te udruge podsjećaju da je federalna Vlada takvu odluku donijela krajem septembra i to dva dana prije isteka regularnog mandata Vlade, a bez postojanja osnovnog dokumenta strategije razvoja energetskog sektora Federacije BiH.

Zakonska osnova na kojoj se temelji takva odluka je Prostorni plan SR BiH iz 1981. godine koji je pravno još uvijek na snazi, iako je njegov rok istekao još 2000. godine. Međutim, u ovom slučaju čak se ni ova sporna zakonska osnova ne poštuje budući da planirani hidroenergetski objekti znatno odstupaju od i od takovog plana, a projektno rješenje HES-a 'Gornja Neretva' je također u suprotnosti s odlukom iste Vlade o utvrđivanju posebnog područja od značaja za FBiH, stoji u priopćenju.

Iz Udruge navode kako to znači da se planirani hidroenergetski objekti nalaze u zoni budućeg nacionalnog parka Igman, Bjelašnica i Visočica.

Ovom prilikom sugeriramo nadležnim institucijama da se po pitanju namjene i korištenja visokovrijednog područja Gornje Neretve otvore šire javne rasprave koje bi trebale rezultirati općim konsenzusom i rješenjem prihvatljivim za sve građane BiH, a posebice građane općine Konjic, navode u Udruzi "Zeleni-Neretva".