SDA
0

Udovoljiti zahtjevima "Zlatnih ljiljana"

SRNA
Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com
Predsjedništvo SDA zatražilo je danas od Parlamenta i Vlade Federacije BiH da nađu najbolja rješenja da bi se udovoljilo zahtjevima dobitnika najviših ratnih priznanja u FBiH, a da pri tome ne bude ugroženo finansiranje drugih obaveza i sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom.

U saopštenju iz SDA se navodi da stranka razumije nezadovoljstvo u FBiH i naglašava da će kao i do sada "biti uz branioce BiH i nosioce najviših ratnih priznanja".

Na sjednici je najavljeno  da će klubovi poslanika i delegata SDA u oba doma Parlamentarne skupštine BiH podnijeti inicijativu za donošenje zakona o sprečavanju nereda na sportskim manifestacijama.
 
U saopštenju se dodaje da je Predsjedništvo SDA informisano o predstojećem susretu političkih lidera u Butmiru.

Nakon dvodnevnih protesta bošnjačkih demobilisanih boraca i dobitnika najviših ratnih priznanja u Sarajevu, Predstavnički dom Parlamenta FBiH na vanrednoj sjednici prihvatio je njihove zahtjeve da im avgustovske naknade ne budu umanjene za 10 odsto, što je u skladu sa mjerama štednje koje su dogovorena sa MMF-om, te da se provodi Zakon o dobitnicima najvećih ratnih priznanja, bez mogućnosti njegovog ukidanja.

Predsjednik Skupštine udruženja dobitnika najviših ratnih priznanja FBiH Šerif Patković ranije je izjavio da SDA nije željela da prihvati da ne budu umanjene naknade od 10 odsto za boračku populaciju.