BiH
0

Đuderija: Počinje rok za rad Komisije za reviziju predmeta decertificiranih policajaca

FENA
Vijeće ministara BiH je jučer verificiralo ranije usvojenu Odluku o formiranju Komisije za reviziju pojedinačnih predmeta decertificiranih policajaca koji su pred sudovima u BiH pokrenuli sudski spor.

Šef Odjela za zaštitu ljudskih prava u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH i član Komisije Saliha Đuderija je danas za Agenciju Fena izjavila da pošto je odluka potvrđena time počinje teći rok za rad komisije.

„Potrebno je donijeti najvažnije akte kako će ona raditi, dakle poslovnik o radu, jer je to jedan vrlo težak, izazovan pravni posao s obzirom na to da znate u kom ambijentu će ona raditi“, kazala je Đuderija, dodajući kako će od utjecaja biti i to kakav će biti odnos međunarodne zajednice.

Zasad, ističe Đuderija, on nije baš tako pozitivan.

„Ono što znam to je da nisu, OHR pogotovo, baš bili za to da vlasti BiH donesu odluku prije nego što bi se eventualno UN izjasnio svojim odlukom da li će dati saglasnost BiH da ona sama provede ovu reviziju. Međutim, ono što je sasvim izvjesno jest da je formiranje ove komisije zasnovano na ranijem zaključku parlamenta BiH koji je tražio da se provede postupak revizije i to će biti nama jedna od komponenti rada i naravno pravno mišljenje Venecijanske komisije koja je dala kvalitetnu pravnu analizu, pored naših koje mi imamo“, kazala je Đuderija.

Prema njenim riječima, suština je sada kako, na koji način organizirati taj posao, kako omogućiti da svi individualno ponovo pristupe ovom procesu revizije, s tim što u samoj odluci oni imaju pravo, ako nisu zadovoljni odlukom ove komisije, da pokrenu odgovarajući postupak pred Sudom BiH.

"Međutim, vidjet ćemo, morat ćemo provjeriti kako će reagirati Sud BiH zato što je ovo ipak jedan pravni nonsens da se raspravlja o nečemo što je na neki način bio produkt međunarodnog mandata“, kazala je ona.

Prema njenim riječima, pojavljuje se tu puno kompliciranih pravnih pitanja i vjerovarno će Komisija zauzeti stav o tim pitanjima.

„U svakom slučaju nije sporno, mi smo imenovani od našeg Vijeća ministara, dakle naše vlade i probat ćemo realizirati taj zadatak.Imam namjeru da ozbiljno pristupimo tom poslu“, kazala je Đuderija.

Ona nije mogla reći kada će biti održan prvi sastanak Komisije, s obzirom na praznike.

Komisija će razmatrati slučajeve koji su pokrenuti pred sudovima BiH, a prema dosad prikupljenim podacima radi se o 265 osoba. Komisija ima rok šest mjeseci da uradi ovaj posao.