Nadležni će reagovati
1.7k

Učiteljica iz Sarajeva objavama na Facebooku zgrozila građane, a onda se izvinila

Klix.ba
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Učiteljica Osnovne škole "Čengić Vila I" Dijana Pelidija svojim je kontroverznim postovima na društvenim mrežama izazvala gnjev dijela građana Sarajeva, zbog čega su reagovali nadležni poručivši kako će poduzeti mjere ukoliko im zakon bude dozvoljavao. Pelidija se izvinila poručivši da su njene objave izvučene iz konteksta.

Učiteljica Dijana Pelidija predaje nastavu učenicima od prvog do četvrtog razreda u sklopu produženog boravka u Osnovnoj školi "Čengić Vila I" u Novom Sarajevu.

Na društvenoj mreži Facebook je objavljivala, sudeći prema reakcijama uvrijeđenih korisnika društvenih mreža koji su spasili njene objave sa određenih grupa, degutantne fotografije i postove.

Iz jedne fotografije koja kruži društvenim mrežama uočljivo je da se Pelidija fotografisala pored štanda sa četničkom ikonografijom, sa šajkačom na glavi.

Pelidija tvrdi da se šalila i da su njene šale izvučene iz konteksta, napominjući da ne podržava nikakve nacionalističke ideologije. Na to su pokušali ukazati i pojedini korisnici društvenih mreža koji su je poznavali od ranije.

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić odgovorila je građanima koji su prijavili sporne objave učiteljice, poručivši kako prosvjetni radnici moraju poštovati različitosti djece i roditelja.

"Svakako ću ovo istražiti. Poduzet ću mjere ukoliko mi zakonske mogućnosti budu dozvoljavale", odgovorila je ministrica Bogunić.

Ministar rada i socijalne politike Kantona Sarajevo Malik Garibija je kazao kako je nedopustivo da osoba sa takvim postovima, ukoliko su zaista njeni, uči bilo čiju djecu.

"Pitanje ću prenijeti na narednu sjednicu Vlade KS", odgovorio je Garibija građaninu koji ga je upoznao sa spornim objavama putem Twittera.

Dijana Pelidija se nakon svega odlučila izviniti građanima, poručivši kako su svi postovi izvučeni iz konteksta.

[FBPOST]https://www.facebook.com/diana.pelidija.3/posts/387974302144176[/FBPOST]

"Želim da se izvinim svima koji su se osjetili uvrijeđeno, ali opet naglašavam da moja namjera nikada i niti u jednom trenutku nije bila mrziteljska, zlobna, fašistička, nacionalistička ili tome slično", napisala je ona.

Ona je kazala da nikada u životu nije pomislila ništa loše niti ružno niti zlo nijednoj osobi, muslimanu, Bošnjaku ili bilo kome s kim je ulazila u razgovore.

"I sama potičem iz bošnjačke porodice. Moj stil komentarisanja je uvijek imao jedan jedini ton, a to je šala i neobavezne interne zafrkancije koje nisu nikada imale namjeru da uvrijede bilo koga. Možda su šale bile loše, ali moje namjere nisu", poručila je Pelidija.