Komentari (66)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Broj djece se smanjuje i logično je očekivati višak nastavnika, ali bi isto tako zbog pada broja stanovnika bilo logično očekivati i pad broja drugih javnih službenika u svim razinama vlasti pa isti opet neumoljivo raste.
@qpress Naprotiv! Djece JE manje, ali ne možeš ti više utrpat u razred djece ko vojnika u JNA spavaone, po 30ak njih. Sad bi ih trebalo bit po desteak, "da bi nastava bila kvalitetnija", nije poželjno da sjede po dvoje u klupi, pa u tri reda, nego klupe moraju bit u što čudnijem geometrijskom rasporedu jer će "djeca tako bit kreativnija", i nisu to izmišljotine i želje nastavnika, nego kerefeke koje se nameću odozgo, tj. izvana.
Ako zelite da unistite drzavu prvo unistite obrazovanje. Ucitelji se bore za svoja prava. Ovo je dno dna, privatni fakuletiti se otvataju kao stocne pijace, na drzavnim takodje kriminal. Posledice ce se tek vidjeti za 15 do 20 godina.
Svaki kanton ima pravila i placu za sebe. Godinama se prica o izjednacavanju na nivou FBiH i nista se po tom pitanju nije ucinilo. Bili su strajkovi koji su trajali danima pa se naprasno prekinu i nastavi se s radom kao da nista nije bilo. Cisto sumnjam da ce i sada biti drugacije i da ce se ista postici. U ZDK su skoro znatno povecali place, a vlast je i na to jedva pristala smanjivsi broj radnih mjesta i povecavajuci broj ucenika u odjeljenjima.
Ako nastavnici ništa ne rade, zašto slavite kad dođe septembar? Teško vam vlastito dijete, a ništa ga ne naučite za vrijeme tog ljetnog raspusta kad ga viđate više sati svaki dan.
bio sam sekretar u osnovnoj školi, prosvjetni radnici su najveći neradnici od svih profesija, ne rade vikende, ne rade za vrijeme raspusta, puna norma je oko 20 časova sedmično (čas je 45 minuta a računa im se kao 2 radna sata), plaća im nije nešto....jest da su neophod i društvu ali mora sistemski problem riješiti i smanjiti polaznika za razradu nastavu na fakultete
@nusko gnusko! na cemu si ti.. mislim radio konkretno ko sekretar pa si napuscho? Kolka ti je sade placha u autopraonici, jal si morebit u kakom ministarstvu?
Nema potrebe za vrijedjanjem, kažem puna norma prosvjetnim radnicima je oko 20 časova sedmično, jest, djeca su preteska za raditi i to stoji, ja samo ukazujem na nesistematsko obrazovanje kadra, eto sad ovu u krajini ostadoše bez posla a 3x više će ih diplomirani ove godine, i da, stojim iza cinjenice da se najmanje radi u toj struci.
A uvede se parada ponosa, e baš će biti djece. Umjesto da se zagovara, nažalost gubi se smisao tradicije pa samim tim i djece. .
Meni je ovo sve strasno, danas ucitelji sutra ce biti visak nekog drugog... prestrasno!
Nego, gdje je snimak onog Komšinog savjetnika što urla: Srbe na vrbe!?... 😁🙏🙏 . Hajmo Klix
A nema djece a oni bi još veće plaće! Nije ni da ovo što izađe iz škole u zadnje vrijeme išta da zna.
A vi niste gejovi odmah niste ugroženi i mrš nazad na poso, ko će finansirati parade bluda i nemorala? Kako vas nije stid, vi biste i posao i plate, gejovi su ugroženi a ne prosvjeta
zato imamo pedeeeera i ostalih.
I Prva Federalna ce poceti pola sata kasnije⚽️
I treba štrajkovati. Sve treba ići u štrajk. Sindikati trebaju biti jaki i moćni. Religija uvijek predikuje kako su za siromašne tu, ali religiozni su uvijek prijatelji kapitalista.
Ne kontam šta više hoće ovi učitelji. Pa djeci stalno zadaća naučiti pjesmicu, naučiti čitati, naučiti pisati, PA ŠTA ĆE TE VI ONDA? Prosvjetiteljstvo se svelo na kaficu u zbornicu i 45 minuta daj da se ispredaje šta god. Toliko omladine željne posla, a njima nikad udovoljiti
Ima na bausteli posla, za ove prosvjetne radnike sa diplomama iz Banja Luke, ps. Velika kladusa nek se pronađu
Podržavam, za sutra štrajk najavili rudari koji bez ikakve škole i znanja imaju plate po 1800 KM. I nije im dovoljno.