USAID projekat
43

Učinimo svijet boljim mjestom: Filantropija za bolje sutra

"Eko zeleni - Drina" u akciji
"Eko zeleni - Drina" u akciji
Filantropija ili dobročinstvo u Bosni i Hercegovini postoji oduvijek, a najstariji oblici su svakako zadužbine ili vakufi koji su ostavljeni za dobrobit zajednica.

Danas filantropija ima različite mehanizme, uključujući pojedinačne donacije, osnivanje fondacija ili neprofitnih organizacija, volontiranje, koncept društveno odgovornog poslovanja kompanija i slične aktivnosti, a filantropi su našem društvu potrebniji više nego ikada.

Udruženje Mreža za izgradnju mira, sa skoro 250 članica, zahvaljujući podršci Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) kontinuirano podržava filantropske aktivnosti i inicijative koje unapređuju i podržavaju razvoj lokalnih zajednica. Bez filantropske - donatorske podrške, ne bi mogle biti realizovane stotine projekata: udruženja žena, mirovnih udruženja, udruženja za zaštitu prava osoba sa invaliditetom, pripadnika/ca LGBTIQ+ zajednice, za zaštitu okoliša, omladinskih udruženja, udruženja za zaštitu kulturne baštine i humanitarnih organizacija.

Jedan od primjera filantropskog rada jeste Udruženje građana "Eko zeleni - Drina" iz Janje. U periodu od 2020. do 2023. godine Udruženje je ostvarilo impozantne rezultate u podizanju ekološke svijesti i uređenju zelenih površina u urbanom dijelu grada. Pored aktivnosti na čišćenju korita rijeke Janje, vodotočnih kanala, putnih pravaca, Udruženje je aktivno i u sadnji drveća. MZ Janja je na prvom mjestu po broju posađenih stabala u Bosni i Hercegovini.

Elvir Ibrišimović, potpredsjednik i osnivač UG
Elvir Ibrišimović, potpredsjednik i osnivač UG "Eko zeleni - Drina" Janja

"Sada je na nama da ovu i slične ideje u narednom periodu podignemo na viši nivo i međusobno povezani započnemo konačno proces na putu izlaska iz krize u kojoj se kao društvo nalazimo. Na tom putu najvažniji je izazov održati i jačati volju građana i organizacija, te njihovu motivisanost i filantropsku podršku", izjavio je Elvir Ibrišimović, potpredsjednik i osnivač UG "Eko zeleni - Drina" Janja.

Kroz veliko istraživanje podržano od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), koje je rezultiralo "Sveobuhvatnom studijom o filantropiji u Bosni i Hercegovini" (dostupna na linku), Mreža za izgradnju mira potvrdila je opredjeljenje da podržava razvojne projekte članica u lokalnim zajednicama, a sve vas poziva da date svoj doprinos za bolje sutra.

Udruženje Mreža za izgradnju mira će zahvaljujući podršci Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) na web portalu snagalokalnog.ba u narednom periodu odabrati deset udruženja iz Bosne i Hercegovine kojima će biti donirana sredstva za projekte u lokalnim sredinama.

Filantropija je investicija u budućnost i nije potrebno biti izuzetno bogat da biste bili filantrop. Svako može doprinijeti i učiniti svijet boljim mjestom svojim doprinosom, bilo da je riječ o vremenu, resursima ili ljubaznosti. Ne možemo promijeniti čitav svijet, ali možemo promijeniti svijet nekoga.