Petlja Šićki Brod
1.2k

Učesnik protesta u Tuzli Fadil Duran: Policajci su nas udarali nogama, nekoliko boraca je uhapšeno

Piše: A. K.
Fadil Duran (Foto: D. Z./Klix.ba)
Fadil Duran (Foto: D. Z./Klix.ba)
Nije tačno da policajci nisu upotrebljavali silu nad demobilisanim borcima koji su se jutros nalazili na petlji Šićki Brod u Tuzli, rekao je za Klix.ba jedan od učesnika protesta, demobilisani borac Fadil Duran, koji tvrdi da je nekoliko učesnika u blokadi tuzlanske petlje uhapšeno.

Duran se u razgovoru za Klix.ba osvrnuo na jutrošnju akciju pripadnika Jedinice za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova TK i Specijalne jedinice Federalne uprave policije nakon koje je deblokirana petlja Šićki Brod u Tuzli.

"Bilo je tri puta bviše specijalaca nego demobilisanih boraca na petlji. Radili su šta su htjeli, prskali su nas nekakvim tečnostima po leđima i udarali nogama. Ja sam imao sreću da su mi samo ruku uvrnuli i ugurali me prvo u moj automobil, drugi su mnogo teže prošli", kaže Duran za Klix.ba.

Duran tvrdi i da je nekoliko demobilisanih boraca uhapšeno.

"Sada nam je cilj da naše uhapšene saborce izvučemo iz zatvora, a nakon toga ćemo se najvjerovatnije uputiti za Srebrenik. Ne znamo da li ćemo se vraćati na petlju", istakao je Duran.

Kako saznajemo, tokom jutrošnje akcije jedan od demonstranata je bio pod utjecajem alkohola zbog čega je priveden u službene prostorije MUP-a TK na triježnjenje.

Iz tuzlanske bolnice nam je potvrđeno da su dvije osobe prevezene u ovu ustanovu. Trenutno su u procesu obrade, a prema prvim informacijama zadobili su lakše tjelesne povrede.

Podsjetimo, nakon trodnevne blokade specijalne jedinice jutros su deblokirale petlju Šićki Brod nakon čega je uspostavljeno normalno saobraćanje.

Na tuzlanskoj petlji na kraju su ostali polomljeni improvizirani šatori u kojima su borci proveli tri noći zaredom, stari namještaj i zgarišta na kojima su nekoliko puta palili vatru kako bi se zagrijali.