BiH
0

Učesnici "Trke za svjetsku harmoniju" i u Banjoj Luci

FENA
Banja Luka
Banja Luka
Zamjenica gradonačelnika Banje Luke Jasna Brkić dočekala je danas učesnike „Trke za svjetsku harmoniju".

Ova štafetna trka održava se već 20 godina, a ove godine će štafeta proći kroz 100 zemalja svijeta.

Brkić je rekla da za Banju Luku predstavlja čast što će trka proći i kroz ovaj grad, jer je, kaže, Banja Luka sredina koja promoviše toleranciju, razumijevanje i prijateljstvo.

Amur Bašić, iz nevladine organizacije „Novi milenijum", koja je organizator trke kroz BiH, kazao je da prvi put „Trka za svjetsku harmoniju" prolazi kroz grad na Vrbasu.

„Naišli smo na veoma topao prijem u vašem gradu. Prolazimo kroz različite zemlje i u svugdje smo dočekani na različit način. Srećni smo što ćemo u Banjoj Luci provesti nekoliko dana i što ćemo se družiti s djecom u školama, sportistima i drugim građanima", naglasio je Bašić.

On je istakao da će trka biti završena u augustu, kada će se simbolično udružiti plamenovi sa svih kontinenata pred zgradom Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Inače, promotor „Trke za svjetsku harmoniju" je slavni atletičar Karl Luis, a cilj trke je promocija pozitivnih ideala čovječanstva, odnosno da među svim ljudima i narodima svijeta jača osjećaj prijateljstva i zajedništva.

Za učesnike „Trke za svjetsku harmoniju" danas prijepodne priređen je i svečani program u OŠ „Milan Rakić" u Karanovcu, gdje je goste pozdravila ministrica za porodicu, omladinu i sport RS-a Nada Tešanović.