Jedinstveni
38

Učesnici Samita JI u Dubrovniku saglasni: Razvijat ćemo ekonomiju i jačati sigurnost

Klix.ba
Učesnici Samita Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) Aleksandar Vučić, Borut Pahor, Filip Vujanović, Hashim Thaci, Mladen Ivanić, Gjorge Ivanov, Kolinda Grabar-Kitarović, Boyko Borissov, Tugrul Turkes, Ioannis Amanatidis, Alexandru Victor Micula, Daniela Morari, i Ilir Melo izdali su zajedničku deklaraciju o zajedničkim ciljevima na kojima će raditi u budućnosti.

Naglašavajući punu opredijeljenost sudionika SEECP-a u regionalnoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi u okviru djelovanja SEECP-a kao najznačajnijeg političkog regionalnog foruma i naglašavajući politički prioritet u Jugoistočnoj Evropi- osiguranje stabilnosti i napretka regiona kroz razvoj, ekonomski rast, provedbuneophodnih reformi i jačanje napora da se riješe otvorena pitanja postignut je dogovor o zajedničkoj deklaraciji.

Evropska u euroatlanska perspektiva

"Čvrsto vjerujemo u zajedničku Evropsku budućnost. Projekat Evropske unije ispostavio se kao najuspješniji i najefikasniji garant mira, stabilnosti i napretka u historiji Evropskog kontinenta. Naglašavamo značaj očuvanja karakterističnih vrijednosti EU, kao što su jednakost, otvorenost, solidarnost i inkluzivnost. Uvođenje različitih kategorija članstva, zasnovanih na trajanju, geografskom položaju ili različitim brzinama integracije narušilo bi temeljne principe na kojima počiva projekat Evropske unije. Također podcrtavamo značaj perspektive članstva u EU, koja i dalje predstavlja najjače sredstvo za provođenjeneophodnih reformi, kao i sredstvo za dugoročno očuvanje mira, stabilnosti i sigurnosti u regionu. Uvjereni smo da proces Evropskih integracija neće biti završen dok svi sudionici SEECP-a koje streme ka članstvu u EU ne postanu njen dio".

Sigurnosni izazovi u JI Evropi

"S tugom i ogorčenošću svjedočimo činjenici da terorizam i nasilni ekstremizam i dalje predstavljaju osnovnu prijetnju miru, sigurnosti i stabilnosti, kao i ukupnom ekonomskom i društvenom prosperitetu i razvitku naših društava. Snažno osuđujemo terorizam u svim oblicima i manifestacijama, bez obzira na to gdje se odvijaju takvi aktovi i ko su počinitelji istih i potvrđujemo opredijeljenost produbiti saradnju u sprečavanju i borbi protiv terorizma, nasilnog ekstremizma, radikalizacije, kao i svih oblika organiziranog kriminala. Odlučni smo da naše napore usmjerimo ka gradnji održive mreže za saradnju i dijeljenje informacija kako bismo se efikasno oduprli prijetnjama terorizma i radikalizacije u regionu".

Izazovi neregularnih migracija

"Uvjereni smo da izazovi neregularnih migracija zahtijevaju snažniju saradnju svih sudionika SEECP-a. Potreban je zajednički pristup, baziran na saradnji i dijalogu, kako bi se odgovorilo na izazove migracija. Svjesni smo činjenice da su migracije višeslojan i veoma kompleksan fenomen, naglašavajući da bi fokus međunarodnog djelovanja trebao biti usmjeren na glavne uzroke, ponajprije u zemljama porijekla. Podsjećamo se 'Zajedničke izjave o izazovima migracija', usvojene u Sofiji 2. februara 2016. godine, i naglašavamo značaj provedbe zaključaka iste".

Ekonomska saradnja, rast i razvoj

Uvjereni smo dasu ekonomska povezanost sudionika SEECP-a i stvaranje veza ka jedinstvenom tržištu EU ključ ekonomskog rasta i održivog razvoja Jugoistočne Evrope. To se posebice odnosi na oblasti proizvodnje energije i transporta. Sarađivat ćemo u ciljupovećanja energetske povezanosti u regionu, razvijajući potrebnu infrastrukturu, omogućujući na taj način pouzdanu energetskusnabdjevenost od strane različitih dobavljača po konkurentnoj cijeni. U tom kontekstu, podržavamo sve postojeće i najavljene LNG terminale, uspostavljanje regionalnog čvorišta za plin, kao i drugih energetskih mreža i cjevovoda".

Parlamentarna saradnja u okviru SEECP-a

"Naglašavamo našu snažnu podršku parlamentarnoj saradnji u okviru SEECP-a i radu Parlamentarne skupštine. Parlamentarna saradnja je ključna u njegovanju političkog dijaloga, provođenju demokratskih standarda, jačanju demokratskih institucija, vladavini zakona i omogućavanju šire javne podrške našim zajedničkim pregnućima i radu. Čestitamo Hrvatskom saboru na uspješnom organiziranju i predsjedavanju sastancima Stalnog komiteta Parlamentarne skupštine SEECP-a 3. decembra 2016. godine u Zagrebu, Generalnog komiteta za ekonomiju, infrastrukturu i energiju 17. marta 2017. godine u Zagrebu; Generalnog komiteta za pravosuđe, unutrašnje poslove i saradnju u oblasti sigurnosti 18. marta 2017. godine u Zagrebu; drugog Stalnog komiteta 20. maja 2017. godine u Opatiji; plenarne sjednice Parlamentarne skupštine SEECP-a, održane od 8. do 10. juna 2017. godine u Zagrebu".

Slijedeći Samit SEECP-a će biti održan u Sloveniji 2018. godine.