{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Učesnici saglasni o evropskom putu BiH

S
27.5.2010. u 11:36
0
1
Učesnici saglasni o evropskom putu BiH
0
Učesnici saglasni o evropskom putu BiH
Institut za mir u Washingtonu
Članovi parlamentarne delegacije iz BiH, koji su govorili na panel diskusiji "Politika u BiH: Da li je napredak moguć" u Američkom institutu za mir u Washingtonu, saglasili su se o evropskom putu BiH i njenom članstvu u NATO-u, ali ne i u viđenjima tog puta.
Na diskusiji u organizaciji Američkog instituta za mir i Nacionalnog demokratskog instituta govorili su Branislav Borenović iz PDP-a, Marinko Čavara iz HDZ-a BiH, Nermina Kapetanović iz SDA, Mira Popović iz DNS-a, Nermina Zaimović-Uzunović iz SDP-a BiH, Azra Hadžiahmetović iz Stranke za BiH, Lazar Prodanović iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Martin Raguž iz HDZ-a 1990.

Hadžiahmetovićeva i njena partija smatraju da Dejton više nije odgovor na putu za EU, dok Prodanović i vladajuća partija u Republici Srpskoj ističu da Dejtonski sporazum treba poštovati, a entiteti treba da zadrže zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast, prenosi "Glas Amerike".

Za Martina Raguža i HDZ 1990 ključno je pitanje standardizovanja individualnih i kolektivnih prava.

On kaže da je Dejton zaustavio rat, ali je tri konstitutivna naroda u BiH doveo u neravnopravan položaj, ukazujući poebno na sadašnju "neravnopravnost Hrvata u parlamentarnom odlučivanju".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: