"Mučni put spasa"
39

Učesnici Marša mira iz Žepe prošli kroz Srebrenicu, u toku dana stižu i u Potočare

S. Š.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Blizu četiri hiljade učesnika danas je prošlo kroz Srebrenicu kako bi maršem mira između dvije ratne "zaštićene zone" sačuvalo sjećanje na stradanja i prisustvovalo obilježavanju 28. godišnjice genocida 11. jula u Potočarima.

Nakon prolaska kroz grad, kolona iz Žepe će kasnije u toku dana ući u Memorijalni centar Potočari zajedno sa oko četiri hiljade učesnika ovogodišnjeg Marša mira, iz svih dijelova naše zemlje.

Oni će iznijeti tabute sa posmrtnim ostacima 30 žrtava genocida do Musalle, kojima će i sutra klanjati dženazu.

Učesnici Marša mira u trodnevnom pješačenju prošli su izvornom stazom dugom nešto više od 100 kilometara, kojom su u julu 1995. koračali brojni Podrinjci, u nadi da će izaći na slobodnu teritoriju i na takav način se spasiti od agresora.

Ovom trasom, koja uglavnom obuhvata šumske predjele, prije 31 godina prošao je veliki broj Bošnjaka, pokušavajući se spasiti od agresorske ruke. Neku su u tome uspjeli, dok oni koji nažalost nisu imali sreće, mučki su pogubljeni.

I putem Marša mira pokušava se promicati istina o svim strahotama kroz koje su prošli Podrinjci, posebno oni koji su pogubljeni u srebreničkom genocidu.