Više od 5.000 ljudi
580

Učesnici Marša mira stigli u Potočare: Stotine kilometara za žrtve srebreničkog genocida

Piše: Dž. Č.
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Više od šest hiljada učesnika ovogodišnjeg Marša mira stiglo je u Potočare gdje će sutra, 11. jula, klanjati dženazu i obaviti ukop za 71 žrtvu genocida. Na putu do mezarja koje je ogledalo najstrašnijeg ratnog zločina u savremenoj historiji Evrope prošli su Putem spasa na kojem je veliki broj Srebreničana stradao prije 22 godine.

Iako su po vrućini i sparini prepješačili stotinu kilometara iz Nezuka i 240 kilometara iz Sarajeva, kažu kako je ovo najmanje što mogu učiniti za nevine žrtve genocida. Put im je prošao bez velikih problema i uz nekoliko ljekarskih intervencija.

Najstarija učesnica „Marša mira 2017“ Hasna Fejzić iz zvorničke Kamenice kazala nam je da je bolje put podnijela od nekih mlađih učesnika. Sretna što je uspjela po četvrti put prepješačiti do Potočara, ali i uplakana zbog sjećanja na najmilije koje je izgubila u genocidu, Fejzić se prisjetila kako je bilo prije 25 godina prolaziti putem koji je odnio živote hiljade Srebreničana.

"Izgubila sam muža. I danas kad prolazim tim putem imam u sebi strah i trepet da bi zločinci mogli izbiti odnekud. Ipak, sretna sam kad vidim ovoliki broj ljudi koji odaju počast onima koji su stradali. Moram pohvaliti organizaciju. Sve je bilo na visokom nivou, od zdravstvene zaštite do vodiča", kazala nam je nana Fejzić za koju drugi učesnici kažu kako je bila najbrža nana u koloni.

Organizaciju ovogodišnjem marša pohvalili su i predstavnici Islamskog kulturnog centra (IKC) Graz koji već nekoliko godina višekilometarskim pješačenjem odaju počast žrtvama genocida. Ove godine 13 ih je stiglo u Potočare.

"Izgurali smo, izdržali smo. Nije bilo lako, ali uz odličnu organizaciju, redare i predstavnike Crvenog križa, sve se izdrži", rekao nam je član IKC Edin Pargan.

Prvi put iz Graza u Potočare je došao i imam Islamske zajednice Graz Fikret Fazlić. Pješačiti sa kolonom učesnika marša za njega je značilo, kaže, putovanje na kojem je preispitao sebe i svoju zahvalnost.

"Emocije su veoma jake. Ovo je idealna prilika za jačanje veze između ljudi, stvaranje novih poznanstava, ali i velika prilika da čovjek upozna sam sebe kroz svoje fizičke sposobnosti i da se zapita šta je smisao života", dodao je Fazlić.

Na čelu kolone marša bili su najmlađi učesnici te oni koji su se uspjeli probiti živi na slobodnu teritoriju 1995. godine.

Četrdeset kilometara pred kraj puta njima se u pješačenju pridružio i premijer FBiH Fadil Novalića, a dva kilometra je pješačila i američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack. U Potočarima ih je dočekalo nekoliko stotina članova porodica žrtava i građana.

Hiljade učesnika marša u Nezuku su dočekale i 70-ak onih koji su se uputili na osmodnevni put dug više od 240 kilometara iz Sarajeva do Potočara. Zatim su zajedno pješačili kroz Baljkovicu, Parlog, Crni Vrh, Snagovo, Liplje, Jošanicu, Donju Kamenicu, Bakrač, Glode, Cersku, Kaldrmicu, Đugum, Mravinjke, Burnice, Kameničko Brdo, Ravni Buljim, Jagliće, Šušnjare i Budak.

Zahvaljujući Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, učesnicima ovogodišnjeg marša bili su od velike pomoći markirani putevi i vodiči te mobilna aplikacija za strance i one koji ne poznaju teren.

U narednim satima učesnicima marša će se pridružili i ultramaratonci iz Vukovara, maratonci iz Tuzle, motociklisti i biciklisti iz Bihaća, Mostara, Goražda te brojnih drugih evropskih zemalja. Oni će sutra svi zajedno, uz druge visoke zvanice i goste, klanjati dženazu i obaviti ukop za 71 žrtvu genocida na mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari gdje su dosad ukopane 6.504 žrtve.