BiH
0

Učesnici javne rasprave o prijedlogu državnog zakona o poljoprivredi

FENA
Zakon o poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara, u mnogim svojim članovima nije precizan, u njemu se rijetko spominje termin "poljoprivredna politika, a mnoge mjere definirane su tako da ne odgovaraju trenutnom stanju bh. poljoprivrede.

To je ocijenjeno danas na javnoj raspravi u Sarajevu koju je o ovome zakonu organizirala Komisija za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjednica ove komisije Snježana Rajlić istaknula je da su predstavnici mnogih udruženja, ministarstava i drugi kojih se tiče ovaj zakon i prije današnje rasprave iskazali nezadovoljstvo određenim članovima zakona i dodala da će sve te primjedbe biti prikupljane do kraja ovoga mjeseca, a onda će se ići na amandmanske izmjene.

Sekretar Udruženja poljoprivrednika u BiH Sead Jeleč pozdravljajući donošenje takvog zakona, kao i svi drugi učesnici rasprave, ocijenio je da zakon treba hitno donijeti, ali ga i prilagoditi ustavnim prilikama u BiH i trenutnom stanju bh. agrara.

  • Ovo je bio jedan od naših osnovnih zahtjeva i zato ćemo tražiti da se u ovaj zakon ugrade neki amandmani, kazao je Jeleč.

Tekst Prijedloga zakona o poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju BiH nije podržao ni bivši ministar poljoprivrede RS-a Goran Perković, koji je naglasio da je možda najveće pomanjkanje u ovome zakonu što nisu precizno riješene nadležnosti entiteta i države, te da smatra da je taj zakon nerazuman i da u njemu nije precizirano pitanje subvencioniranja.

Govoreći uime struke, prof. Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu Salko Muratović istaknuo je da je cilj ovoga zakona trebalo biti prehrambena sigurnost bh. građana i očuvanje seoskih područja, što ukazuje da on i nije baš stručno urađen.

Na manjkavosti spomenutog zakona ukazali su i mnogi drugi učesnici javne rasprave, a dogovoreno je da sve primjedbe i sugestije budu pismeno dostavljene organizatoru rasprave.

Današnjem skupu su prisustvovali predstavnici resornih ministarstava vlada entiteta i Distrikta Brčko, predstavnici odbora za poljoprivredu,vodoprivredu i šumarstvo Parlamenta Federacije BiH i Narodne skupštine Republike Srpske,Vanjskotrgovinske komore BiH i privrednih komora Federacije BiH i RS-a, entitetskih poljoprivrednih instituta, poljoprivrednih fakulteta, predsjednici klubova Narodne skupštine RS-a, Udruženja poljoprivrednika u BiH i Udruženja poljoprivrednika RS-a i predstavnici određenih proizvođača hrane.