Ispred Narodnog pozorišta
175

Učesnici Bh. povorke ponosa iznijeli zahtjeve vlasti, na bini i prevoditelj za gluhonijeme

N. O.
Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba
Organizatori povorke ponosa ispred Narodnog pozorišta održali su govor te iznijeli zahtjev za prepoznavanje LGBTIQ+ porodica u zakonodavstvu.

"Sada više nego ikada je potrebno da pjevamo, da udaramo, da galamimo pjesme poput 'Ciao Bella' koje slave slobodu, otpor, pokazuju da smo tu, da ne idemo nigdje, da smo vidljivi, da smo glasni. Mi smo revolucija, mi smo glasni, mi smo otpor, mi smo promjena i ne idemo nikuda. Sa ovog mjesta smo se skupili da pošaljemo jasne i glasne poruke - da ne pristajemo na diskriminaciju, nasilje, marginalizaciju i stigmatizaciju", kazali su na početku programa kod Narodnog pozorišta.

Članica organizacije pete Bh. povorke ponosa obratila se prisutnima kazavši: "Nasilje trpimo svakodnevno pokušavajući naše živote živjeti dostojanstveno, ali danas smo odlučili stati u kraj tišini jer do kada ćemo šutjeti dok vrše opresiju nad nama?".

"Mi nismo nasilnici, mi nismo nasilnice. Mi smo osobe koje trebaju i moraju biti ravnopravne u društvu po svim parametrima. Sve ove ulice su naše, sva porodična okupljanja su naša okupljanja. Mi imamo pravo na jednake šanse pri zapošljavanju, jer naša seksualna orijentacija i rodni identitet nisu mjerilo naših vještina i kompetencija. Naša sloboda ne smije biti uvjetovana našim postojanjem", poruka je koju su još jednom istaknuli.

Potom su još jednom naglasili zahtjev o prepoznavanju LGBTIQ+ porodica u zakonodavstvu.

"Zahtijevamo da prepoznate naše porodice u zakonodavstvu, mi već pet godina ističemo zahtjev za donošenje zakona o istospolnim partnerstvima što je na sramotu institucija i tijela što ne donose spomenuti zakon", kazali su.