{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Učešće Roma na izborima 2006. povećano za 30 posto

F
30.1.2007. u 15:07
0
0
Učešće Roma na izborima 2006. povećano za 30 posto
0
Učešće Roma na izborima 2006. povećano za 30 posto
Romi su na izborima 2006. ostvarili najveću participaciju na izborima otkako se održavaju demokratski izbori u BiH. Odziv romskih birača bio je za 20- 30 posto viši u odnosu na izbore 2004., a 60 posto od ukupnog romskog glasačkog tijela izašlo je na posljednje izbore. Ovi pokazatelji rezultat su prvog istraživanja o uključenosti Roma u izborni proces koje je objavilo Udruženje "Budi moj prijatelj" iz Sarajeva.
Istraživanje je imalo za cilj dobijanje podataka o nivou uključenosti pripadnika romske nacionalne manjine u demokratski izbor predstavnika vlasti, o realnim preprekama koje se nalaze pred njima u pristupanju procesu glasanja, kao i procjenu adekvatne informiranosti Roma o izborima te podatke o broju potencijalnih glasača Roma.

Ciljna grupa istraživanja su bili punoljetni građani i građanke Romi s područja 17 općina u BiH, uključujući i one koji su napunili 18 godina do 1.oktobra 2006. godine.

Rezultati istraživanja su predstavljeni u publikaciji projekta "Naš glas vrijedi" koji podržavaju Fond otvoreno društvo BiH i Centri civilnih inicijativa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: