Zločini Herceg-Bosne
179

Učešće Hrvatske u agresiji na BiH u sjeni Praljkovog samoubistva

Klix.ba
Prlić i ostali u sudnici (Foto: AFP)
Prlić i ostali u sudnici (Foto: AFP)
Današnje suđenje zločincima samoproglašene Herceg-Bosne obilježio je incident sa Slobodanom Praljkom, koji je popio otrov u haškoj sudnici te potom preminuo, zbog čega je potvrda učešća Hrvatske u agresiji na BiH na hrvatskim medijima ostala u drugom planu.

"General Praljak popio otrov, kako je Praljak unio otrov u sudnicu, general Praljak nas napustio, general Praljak poručio kako nije ratni zločinac, general Praljko čitao Shakespearov sonet...", samo su neki od naslova koji su danas prekrili naslovnice hrvatskih medija.

Osuđenika Praljka, očito je, i mnogi hrvatski mediji odbili su nazvati ratnim zločincem iako mu je Žalbeno vijeće samo nekoliko sati prije smrti potvrdilo prvostepenu kaznu iz 2013. godine.

Žalbeno vijeće Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju danas je potvrdilo kako su politički i vojni lideri tzv. Herceg-Bosne 90-ih učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) na čijem čelu je bio tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman. Međutim, ni ova informacija nije pronašla previše prostora u hrvatskim medijima. Tek nekoliko političara, kako iz Hrvatske, tako i BiH, odbacili su postojanje UZP-a.

"Praljkov čin najviše govori o dubokoj moralnoj nepravdi prema šestorici. U nadležnosti ovog suda nije utvrđivanje odgovornosti prema državi", kazao je hrvatski premijer Andrej Plenković nakon izricanja presude u Hagu.

"Presuda će biti duhovna hrana za neke političare u Sarajevu. Nikakav zločinački pothvat za porobljenje i okupaciju susjedne države nije postojao. Ono što je zahtijevalo prisutnost Hrvatske vojske u susjednoj državi bilo je egzistencijalne prirode", izjavio je bivši premijer Hrvatske Zoran Milanović.

Vodeći mediji u Hrvatskoj pratili su uživo, iz minute u minutu, izricanje konačne presude Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću te Berislavu Pušiću. Međutim, sva priča o hrvatskom UZP-u ili reakcije na poduhvat koji je imao za cilj etničko čišćenje dijelova BiH izostale su uslijed incidenta s Praljkom.

"Krivi su! Šestorci iz "Herceg Bosne" 111 godina zatvora, Hrvatska izvršila agresiju na BiH!", naslov je kojim je Index.hr 2013. izvijestio o prvestepenoj presudi Prliću i ostalima, što se nije desilo i danas.

Naslovnica Index.hr, kao i drugih hrvatskih medija, završila je ispunjena fotografijama Praljka s bočicom otrova u rukama.

Međutim, hrvatski mediji najavili su suđenje čelnicima Herceg-Bosne iz drugog ugla. Tako je, na primjer, Jutarnji.hr izricanje presude najavio kroz ispovijest svjedoka zločina Herceg-Bosne, dok se Dnevnik.hr odlučio to uraditi kroz biografije Prlića i ostalih osuđenika u tekstu "Najmlađi doktor u bivšoj Jugoslaviji i general s tri fakulteta: Tko su bivši čelnici Herceg-Bosne?".

Ipak, hrvatski mediji su na vrhu svake najave o suđenju Prliću i ostalima istakli održavanje sinoćnjih misa širom Hercegovine i Hrvatske u kojima su svećenici pozivali vjernike da se mole za haške osuđenike.

Žalbeno vijeće potvrdilo je kako su pripadnici HVO-a, vojne snage tzv. Hewrceg-Bosne, na teritoriji BiH počinili brojne ratne zločine. Među zločinima koji im se stavljaju na teret su ubistva, silovanja, nezakonita zatvaranja i mučenja civilnih zarobljenika s ciljem etničkog čišćenja teritorije "Herceg-Bosne" od muslimanskog stanovništva.

Svih šestero optuženika sudjelovalo je u UZP-u kojeg je iz Zagreba koordinirao Tuđman, s ciljem etničkog čišćenja "hrvatskog teritorija" u BiH od muslimanskog stanovništva, potvrdile su danas haške sudije. Konačni cilj UZP-a bio je stvaranje "velike Hrvatske".