{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Učenici u Velikoj Britaniji učit će o ratu u BiH s akcentom na genocid u Srebrenici

16.10.2017. u 15:18
458
189
Učenici u Velikoj Britaniji učit će o ratu u BiH s akcentom na genocid u Srebrenici
458
Učenici u Velikoj Britaniji učit će o ratu u BiH s akcentom na genocid u Srebrenici
Učenici svih javnih škola u Velikoj Britaniji imat će priliku izučavati sve relevantne činjenice iz ratnog perioda u Bosni i Hercegovini od '92. do '95. godine, s posebnim akcentom na geneocid u Srebrenici, najavljeno je to na današnjem sastanku premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića s predstavnicima britanskih sindikata osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja , te osnivačem i predsjednikom Fondacije "Remembering Srebrenica" dr. Waqarom Azmijem.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Vrlo nam je bitno da djeca u Britaniji budu upoznata sa srebreničkom tragedijom, ali i sa svim onim što je vaš narod proživio tokom četiri godine opsade Sarajeva", naglasio je Azmi.

Potcrtao je kako je ova fondacija i formirana s ciljem podsticanja na toleranciju, međureligijsko poštovanje, podizanja svijesti o univerzalnim vrijednostima kroz studentske i učeničke posjete i druge vrste aktivnosti koje se poduzimaju radi prevladavanja mržnje, predrasuda i strahova.

"Djeca trebaju da uče iz knjiga o historiji gdje bi im se tačno predočile činjenice, kao i da sve što je vezano za ovaj naš najteži period treba nazvati pravim imenom. Ne smijemo dozvoliti da živimo u zabludi da su svi isti, jer to nije tako", istakao je premijer Konaković te podržao inicijativu predstavnika ovih sindikata, smatrajući je izuzetno značajnom.

Dogovoreno je da se u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i institutima za istraživanje ratnih zločina i historiju osiguraju svi relevantni podaci koji će doprinijeti izučavanju ratnih dešavanja u svjetlu kakvi su oni zaista i bili.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: