BiH
100

Učenici u TK pred velikim izazovom: Rezultati eksterne mature bitni za upis u srednje škole

Piše: A. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Već četvrtu godinu u osnovnim školama Tuzlanskog kantona učenici završnog razreda pristupaju polaganju eksterne mature, odnosno završnom ispitu znanja. Prema novom Zakonu o osnovnom odgoju i obrazovanju TK, koji je usvojen prošle godine, matura je obavezna.

Shodno pomenutom, rezultati eksterne mature ove godine će biti vrednovani pri upisu u srednje škole. Dosadašnja praksa se ogledala u tome da učenici pristupaju polaganju ispita iz maternjeg jezika i matematike, međutim donošenjem podzakonskih akata, osnovci će ovaj put morati pokazati znanje iz svih predmeta.

"Ovdje je riječ o testu općeg znanja koji je sažet od svih predmeta koje su učenici u svom devetogodišnjem učenju radili. Test je podijeljen na tri razine prema ishodima učenja i to na lakši, srednji i viši nivo", kazao je za Klix.ba direktor Pedagoškog zavoda TK Nikola Čiča.

Uvid u pitanja imat će samo učenik

U kreiranju pitanja učestvovali su nastavnici svih osnovnih škola sa područja Tuzlanskog kantona.

"Mi smo poslali dopis školama da svi nastavnici pošalju svoje testove. Nakon toga smo angažovali 100 nastavnika iz osnovnog i oko 40 nastavnika iz srednjeg obrazovanja, gdje su oni kao komisija radili na sabiranju testova i izbacivanju duplih pitanja", ističe Čiča.

Naš sagovornik naglašava da je za izradu testova napravljen poseban softverski program. On iz baze podataka sam određuje pitanja i uvrštava ih u testove, tako da doticaja sa pitanjima neće imati niko, izuzev učenika kojem će test doći zapakovan u kovreti sa jedinstvenim bar kodom.

"Mi ćemo također osigurati i kamere koje će sa leđa snimati djecu, a bit će angažovano i oko 280 dežurnih osoba koje će nadgledati testiranje. Na taj način pokušat ćemo koliko god je moguće više dobiti na objektivnosti. S druge strane, ako dođe do nekih nepravilnosti test će u školi u kojoj je došlo do toga biti ponovljen", pojašnjava direktor Pedagoškog zavoda TK.

Čiča dodaje i da se testovi neće vrednovati klasičnim sistemom.

"Ovdje neće biti bodova, prolaznih ili ne prolaznih ocjena. Ovdje je riječ o postotcima koliko se prošlo na maturi. Na primjer, ako je neko od 60 pitanja koliko će biti na testu, uradio 47, on je prošao sa 76 posto maturu", pojašnjava Čiča.

Još uvijek nije poznat kriterij po kom će se učenici upisivati u srednje škole. Također, do danas nije utvrđen ni procenat u kojem će se rezultati nakon polaganja testa općeg znanja vrednovati.

"Stav struke, odnosno resornog ministarstva i Pedagoškog zavoda TK je da to bude što manje, svega možda deset posto. Dakle, ako učenik maturu položi sa 60 posto, to će uticati sa 0,2 posto na upisu u srednju školu", dodaje Čiča.

Postizanje uvida u realno stanje u obrazovanju

On naglašava i da se ovakvim načinom polaganja testa želi po prvi put postići uvid u realno stanje u obrazovanju TK.

"Mi više od 20 godina radimo određene reforme obrazovanja. Još uvijek nismo sigurni koliko su one donijele dobrog ili lošeg. Ovo je prilika da vidimo gdje se nalazi naše obrazovanje, odnosno gdje smo svi u čitavom procesu te koliko su ocjene koje se daju učenicima realne ili ne", potcrtava Čiča.

Krajem januara na web stranici Pedagoškog zavoda TK objavljena je prva verzija Kataloga ispitnih pitanja i zadataka za polaganje ovogodišnje eksterne mature. Osnovci su skupa sa roditeljima imali priliku pogledati pitanja, ali i uputiti sugestije.

"Mi smo javnosti ostavili mjesec dana roka da dođu sa konkretnim prijedlozima. Vrlo malo osoba je odgovorilo. Do sada je došlo svega 16 prijedloga. Od toga je osam bilo konkretnih i to se odnosilo na stvari koje nisu najbolje postavljene u katalogu. Naravno, mi smo to odmah usvojili i ispravili", kaže Čiča.

Direktori nemoćni u određenim segmentima

Direktorica Osnovne škole Mejdan u Tuzli Sanela Jaganjac ističe da je ovakav vid testiranja nametnut novim Zakonom, te da su direktori nemoćni u određenim segmentima procesa.

"Ove godine rečeno je da će se rezultati eksterne mature vrednovati prilikom upisa u srednje škole. Svi mi u obrazovanju smo skeptični, jer su nam prije nekoliko godina traženi pedagoški kartoni ili kartoni iz profesionalne orijentacije, koji se kod upisa u srednju školu uopšte nisu gledali. Učenici su u osnovnim školama dobijali te kartone, a kada su dolazili na upise u srednje škole to im niko nije tražio", kaže Jaganjac za Klix.ba.

Ona smatra da se pozitivna strana ovog procesa ogleda u činjenici da su testovi postavljeni po nivoima, odnosno da i učenici koje nisu ostvarili previše zapažen uspjeh tokom školovanja mogu odgovoriti na postavljene zadatke.

"Smatram da nije bilo potrebno unijeti sve predmete. Po meni, idealno polaganje mature bi bilo da djeca izaberu izborne predmete zavisno od onoga u koju srednju školu će se upisati. Šta će nam donijeti ova matura samo može vrijeme pokazati, jer nešto dok ne probamo ne znamo šta nas očekuje", ističe Jaganjac.

Naša sagovornica naglašava da joj se sa upitom vezanim za polaganje eksterne mature nije obratio niko od roditelja.

"Ja ne znam koliko su oni svjesni da mogu djelovati po ovom pitanju, odnosno koliko su svjesni da i oni mogu nazvati školu ili Pedagoški zavod TK i obratiti se sa upitom. Kod nas je nekako naviknuto na to da što nam je servirano ili uzmemo sa tanjira ili ostavimo, nema apsolutno druge solucije", dodaje Jaganjac.

Kažimo i to da će u narednim danima biti objavljena konačna verzija Kataloga ispitnih pitanja i zadataka za polaganje eksterne mature.

Ukoliko ne dođe do nekih otežavajućih okolnosti testiranje će najvjerovatnije biti obavljeno početkom mjeseca maja, a u cijelom procesu učestvuje blizu 400 stručnih osoba.