Nova školska godina
0

Učenici u SBK i ZHK jutros su ostali kod kuće

Sarajevo-x.com
Nastava u dva kantona u FBiH neće početi ni danas. U Srednjebosanskom i Zapadnohercegovačkom kantonu i dalje nije postignut kompromis o visini plata, toplog obroka i regresa. U preostalim kantonima, Distriktu Brčko i Republici Srpskoj danas je prvi dan nastave u školskoj 2009./2010. godini.

Ukoliko Vlada SBK na današnjoj vanrednoj sjednici potvrdi dogovor sa sindikatom odgoja i obrazovanja, štrajk će biti prekinut i nastava će početi sutra. Kada je u pitanju HNK, Sindikati ovog kantona izjasnit će se o novoj ponudi Vlade danas do 18 sati.

Školsko zvono jutros je pozdravilo učenike u Unsko-sanskom, Bosanskopodrinjskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu. U ostalim kantonima Federacije BiH nastava je počela prije sedam dana.

U RS-u osnovnu školu pohađa 108.000 osnovaca i oko 47.000 srednjoškolaca. Prvalićima i učenicima drugog razreda obezbijeđeni su besplatni udžbenici, a u ovom entitetu bit će zatvoreno oko 30 područnih škola, kako bi se racionalizovala mreža osnovnih škola. Učenicima ovih škola bit će obezbijeđen prevoz do centralnih škola.

U Distriktu Brčko za osnovce su također osigurani udžbenici i prevoz, a nema najava o smanjenju plata u obrazovanju.