Skraćeni časovi
0

Učenici u Livanjskom kantonu nadoknađuju nastavu subotom

SRNA
Livno
Livno
Učenici osnovnih škola na području Livanjskog kantona, zbog štrajka prosvjetnih radnika u februaru i martu, propuštenu nastavu nadoknadiće radnim subotama do kraja školske godine, potvrđeno je u resornom kantonalnom ministarstvu.

Časovi će biti skraćeni sa 45 na 30 minuta, a prema uputstvu resornog ministarstva učitelji i nastavnici u dopunskoj nastavi neće moći da ispituju i ocjenjuju učenike niti od njih mogu tražiti da odgovaraju na pisane testove.

   Predviđeno je da se jedne subote izvodi predmetna, a druge razredna nastava, pa će tako sutra  nastavu pohađati učenici od šestog do devetog razreda, a iduće subote učenici od prvog do petog razreda i tako sve do 22. juna, kada se završava "produžena" školska godina koja je redovno trebalo da završi 8. juna.

   Iz istih razloga učenicima i prosvjetnim radnicima na području Livanjskog kantona skraćen je i proljetni raspust koji je trajao pet umjesto 12 dana, jer učenici do kraja godine moraju nadoknaditi gradivo za 20 radnih dana, koliko je izgubljeno zbog štrajka i snježnog nevremena.

   Redovnu nastavu koja je propuštena zbog štrajka prosvjetnih radnika, dopunskom nastavom subotom do kraja školske godine moraju nadoknaditi učenici i nastavnici i dvije osmogodišnje muzičke škole - u Livnu i Tomislavgradu.