Savremen sistem
30

Učenici u Kantonu Sarajevo će se u srednje škole upisivati online

Klix.ba
Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo uz podršku Univerziteta u Sarajevu putem Univerzitetskog tele-informatičkog centra UTIC realizira projekat "Online upis u srednje škole".

Riječ je o projektu koji je prvi put pokrenut na području Kantona Sarajevo i jedini je takav sistem u Bosni i Hercegovini.

Upis u prve razrede srednjih škola u Kantonu Sarajevo u školskoj 2018./2019. godini počinje 27. 6. 2018. godine, a vršit će se, kao i prošle godine, isključivo putem portala za online upis na adresi upis.emis.edu.ba. Pravo upisa imat će 3.753 učenika iz 76 osnovnih škola Kantona Sarajevo, kao i svi učenici izvan Kantona koji se prijave za upis.

Ovakva savremena metoda upisa ima nekoliko prednosti. Prije svega, ovo je najtransparentniji način upisa u srednje škole. Učenici sa bilo kojeg mjesta, putem računara, mogu da izvrše prijavu za upis. Prednost je i što učenici u prvom i drugom upisnom roku imaju pravo prijave na 3 programa obrazovanja. Stoga je veoma važno u pripremnom procesu prikupiti što više informacija o srednjim školama i programima te pažljivo pripremiti listu prioriteta tako da na prvom mjestu bude program obrazovanja koji se najviše želi upisati, a zatim i ostala dva izbora.

Sistem pokriva cijeli proces, od pretraživanja škole prema željenim kriterijima, preko prijava odabranih škola te uvida u rezultate po školama, pa do ostvarenja prava upisa u srednje škole. Sistem automatski vrši izračun bodova za sve izabrane škole, a na dnevnoj bazi moguće je pratiti bodovno stanje za svaki prijavljeni program obrazovanja.

Broj bodova potrebnih za apliciranje u određenu srednju školu isti je kao prošle godine. Za upis u gimnaziju učenik po svim osnovama mora imati minimalno 78 bodova. Za upis u ekonomsku školu i škole zdravstvene struke potreban je minimalno 71 bod dok je za upis u ostale škole za zanimanja u četverogodišnjem trajanju obrazovanja neophodno ostvariti minimalno 63 boda. Za upis u trogodišnju školu se ne utvrđuje minimalan broj bodova. Kandidati koji ne ostvare pravo upisa u prvom upisnom roku, mogu se prijaviti za upis u drugom konkursnom roku na isti način.

Uskoro će biti predstavljen i kompletan video tutorial koji će učenicima detaljno objasniti kompletan proces upotrebe sistema. Više informacija učenici mogu pronaći na web stranici https://upis.emis.edu.ba.