{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Učenici u devet škola u Sarajevu će od sada moći učiti i turski jezik

10.9.2013. u 14:40
2
312
Učenici u devet škola u Sarajevu će od sada moći učiti i turski jezik
2
Kanton Sarajevo je od ove školske godine među pet onih u kojima će učenici moći odabrati turski jezik kao drugi strani u osnovnim školama. Turski jezik će se od ove školske godine učiti u devet škola, a u redovnoj nastavi ga je odabralo 150 učenika.
Pored Kantona Sarajevo učenici još četiri kantona već imaju mogućnost izabrati ovaj jezik, a to su Hercegovačko-neretvanski u kojem ga uči 850 učenika, Bosansko-podrinjski kanton gdje je turski odabralo 95 učenika, Zeničko-dobojski gdje ga uči 1.660 učenika i Srednjobosanski sa 700 učenika.

"Ovo je izborni predmet, a djeca i roditelji ga mogu izabrati po istim uvjetima kako su do sada mogli birati njemački, francuski i arapski u KS. Nadam se da ćemo u sljedećoj i narednih godina toj porodici jezika moći dodati španski, talijanski, kineski, ruski... Prije nego se pristupilo potpisivanju ovog ugovora između Ministarstva i Turskog kulturnog centra Yunus Emre Rabia Bozkurt, sprovedena je anketa u devet škola i oko 150 učenika je iskazalo interesovanje da uči taj jezik. Ovo je pilot projekat, a od sljedeće godine će svi učenici u svim školama moći popuniti anketu i reći jesu li za to da im se uvede i ovaj jezik, no prije toga ćemo analizirati rezultate iz prve godine", kazao je ministar obrazovanja, nauke i mladih Damir Marjanović.

Od sljedeće godine će i učenici iz jezičkih gimnazija u KS moći birati turski kao jezik kao treći, a već kasnije i ostale škole. Profesore koji će prve dvije godine predavati turski u sarajevskim školama će finansirati Yunus Emre centar.

Pored centra Yunus Emre i Ministarstva, protokol je potpisao i turski ambasador u BiH Ahmet Yildiz. On je između ostaloga kazao i to kako je zahvaljujući poznavanjima stranih jezika postao diplomata, a svim učenicima u BiH koji se trude naučiti strane jezike je također poželio da im oni budu od velike koristi u životu, pa i u diplomatiji ako se odluče krenuti tim putem.

"Ovo je velika čast za sve turske diplomate u BiH. Nadamo se da ćemo uspješno sarađivati i izvršiti svoje dužnosti vezane uz učenje turskog jezika ovdje. Tek kada sam postao diplomata saznao sam da se turski jezik priča čak više i od arapskog, pa neka nam je sa srećom u ovom projektu", kazao je Yildiz.

Bogat si onoliko koliko jezika govoriš, bila je poruka nosilaca ovog projekta.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: