Sarajevo
37

Učenici Treće gimnazije pokrenuli peticiju: Traže usvajanje registra pedofila

I. M.
Foto: Treća gimnazija Sarajevo
Foto: Treća gimnazija Sarajevo
Učenici Treće gimnazije Sarajevo pokrenuli su peticiju da se usvoji Zakon o registru pedofila u FBiH i da bude javno dostupan.

Javnost je prije nekoliko mjeseci potresao slučaj vraćanja nastavnika-pedofila u osnovnu školu na Grbavici. Samir Alihodžić, nastavnik sporta u osnovnoj školi Grbavica 1, osuđen je za pedofiliju te je dobio zatvorsku kaznu od godinu dana. Ni nakon potvrđivanja optužnice, ni nakon pravomoćne sudske presude Alihodžić nije trajno udaljen, već je dobio neplaćeno odsustvo za vrijeme trajanja kazne.

Kaznu Alihodžić nije služio, već je platio, nakon čega je samo čekao da istekne godina dana kako bi se vratio obavezama nastavnika u školi. I samo nakon burne reakcije i pritiska javnosti nastavnik-pedofil je dao otkaz, a nadležni se pravdali time da ne postoji zakon koji precizira kako se treba postupiti u takvoj situaciji.

Ranije je pokrenut proces usvajanja zakona o registru pedofila.

Federalna zastupnica Lana Prlić je pojasnila za Klix.ba da je nacrt usvojen u prošlom mandatu i predmet je formiran u decembru prošle godine.

"Prema sadašnjem nacrtu registar neće biti javan iz razloga što u zakonskoj praksi taj registar ostaje tajan. Bilo je dosta polemike, ali želimo da uskladimo zakon sa zakonima Evropske unije gdje u većini zemalja registar pedofila nije dostupan javnosti, dosta pravnika brani tu odluku", rekla je Prlić.

Lana Prlić je poručila da će pristup registru imati Tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova, ali svaka institucija koja radi sa djecom pri zapošljavanju morat će tražiti potvrdu da se kandidat ne vodi u pomenutom registru.

Učenici Treće gimnazije Sarajevo su pokrenuli peticiju da ovaj registar ipak bude dostupan javnosti.

Vedad Hasečić, učenik Treće gimnazije poručio je za Klix.ba da žele obavijestiti javnost o svom radu i trudu da se registar pedofila bude javan.

"Mi sa profesoricom Enisom Klačar organizovali projekat čiji je cilj da registar pedofila bude javan. Kada skupimo potpise, imamo dogovoren sastanak sa Lanom Prlić iz Parlamentarne skupštine. Taj sastanak bi se trebao održati iduće sedmice gdje bismo sa njom trebali razgovarati i osmisliti plan akcije da se riješi problem s kojim se suočavamo", rekao je.

Zastupnica je poručila da joj je drago što su djeca aktivno uključena i trude se da doprinesu rješavanju ovog problema.

"Sastanak sa učenicima je zakazan u četvrtak i tada ćemo razgovarati o ovom pitanju. Ponovo ćemo tražiti mišljenje ministarstva i pravnika, ali tokom pripreme nacrta savjetovali su me da ako budemo insistirali da bude javan odužit ćemo proces zbog mogućih tužbi. Ako bude javan, ne znamo kakve to može imati posljedice", rekla je Lana Prlić.