BiH
126

Učenici Srednje škole za okoliš i drvni dizajn učestvovali na takmičenju u Bugarskoj

Klix.ba
Učenici Srednje škole za okoliš i drvni dizajn iz Sarajeva su jučer i danas nastupili na Međunarodnom takmičenju u šumarskim disciplinama pod nazivom YOUNG LUMBERJACK 2016 održanom u bugarskom gradu Tetevenu.

Tim iz Sarajeva sačinjavali su šumarski tehničari Sulejman Smajić , Meho Nezir i Vehid Huseinović u pratnji profesora Admira Ibričića.

U konkurenciji sa ekipama iz Španije, Srbije, Češke, Makedonije, Bugarske, tim iz Sarajeva ostvario je peto mjesto u ukupnom poretku sa 1.469 poena.

Prvo mjesto je pripalo ekipi domaćina, drugo češkim takmičarima, dok su treće mjesto zauzeli učenici iz Makedonije.

Najbolji pojedinačni rezultat ostvario je Sulejman Smajić sa trećim mjestom u brzoj promjeni lanca motorne pile, drugo mjesto u obaranju stabla i kombinovanom rezu.

Važno je napomenuti da su učenici Srednje škole za okoliš i drvni dizajn iz Sarajeva, prvi put predstavljali Bosnu i Hercegovinu na ovom međunarodnom takmičenju, a do sada su našu zemlju predstavljali na Alpe Adria šumarskoj olimpijadi u Austriji i Italiji.

Najveći problem u pripremama ovih mladih takmičara je nedostatak drvnih sortimenata za vježbanje. IZ ove škole nadaju se pomoći privrednih subjekata koji se bave šumarstvom u nabavci drvnih sortimenata za vježbu i pripremu takmičara za predstojeća takmičenja.