Zajedničko učenje
686

Učenici sarajevske škole "Malta" ugostili vršnjake iz Vareša i Žepča

Klix.ba
Učenici OŠ "Malta" ugostili su svoje vršnjake iz osnovnih škola Vareš i Žepče u okviru zanimljivog projekta odgojno-obrazovne integracije koji je započeo 18. februara. Projekat ima za cilj da se učenici osnovnih škola upoznaju i zbliže kroz učenje, druženje i upoznavanje kulturno-historijskih znamenitosti Sarajeva.

U projektu učestvuje 24 učenika iz osnovnih škola Vareš i Žepče, škola koje rade po dva nastavna programa (javnosti poznati i pod imenom 'dvije škole pod istim krovom') i 18 učenika iz Osnovne škole "Malta", koji su ugostili usvoje vršnjake.

Učesnici projekta će, u toku pet dana, zajednički proći obuku i pripremati se za certificiranje za evropski certifikat ECDL koji predstavlja međunarodni standard za digitalnu osposobljenost i koji je prepoznat i priznat u preko 140 zemalja svijeta.

Učenici će učestvovati i u vrlo zanimljivoj radionici u kojoj će upoznati interdisciplinarni pristup u procesu edukacije STEM (Science, Technogy, Engineering, Mathematic) primijenjenim na rješavanje zadataka u oblasti informacionih tehnologija.

U slobodno vrijeme učenici će zajednički obilaziti kulturno-historijske znamenitosti grada Sarajeva i naučiti više o duhu međusobnog uvažavanja i tolerancije.

Projekat je podržala Američka ambasada u Sarajevu (program DHRE Homestay Small grants), a implementira Asocijacija informatičara u Bosni i Hercegovini u saradnji sa navedenim osnovnim školama.

"Učesnici projekta su učenici završnih razreda osnovne škole, generacije koje trebamo pripremati za život digitalnom okruženju kakvo ih očekuje u vremenu koje predstoji. Ovo je prva grupa učenika – osnovaca u BiH koji će proći certifikaciju za evropski certifikat ECDL. Posebno treba istaknuti odgojno-obrazovni integracijski karakter ovog projekta u kojem će se upoznati i zbližiti vršnjaci koji žive u tri različita grada, ali imaju slične želje, interesovanja, hobije, probleme i izazove", kazala je predsjednica Asocijacije informatičara BiH Mensura Beganović.

Direktor Osnovne škole "Malta" Asmir Hasičić je izrazio zadovoljstvo da su učenici, nastavnici i roditelji OŠ "Malta" prepoznati kao kozmopolitska školska zajednica koja svojom otvorenošću može da izađe u susret projektima koji imaju za cilj odgojno-obrazovne integracije u zemlji, koja često manifestuje nekoherentne odgojno-obrazovne politike češće u funkciji razdvajanja, nego spajanja.

"Nakon što je OŠ 'Malta' pružila punu podršku i pomoć u realizaciji instruktivne nastave na Bosanskom jeziku u Edukativnom centru Nova Kasaba, čijih je 133 učenika upisano u našu školu, ovaj projekat dodatno pokazuje spremnost škole da se, mimo okvira lokalne zajednice, upusti u podršku projektima koji imaju za cilj razvoj integrativnih odgojno-obrazovnih politika za dobrobit mladih koji će jednog dana voditi procese u društvu i državi", kazaso je Hasičić.