Briga o okolišu
10

Učenici OŠ "Safvet-beg Bašagić" u sklopu projekta "Ja građanin" traže rješenje za neadekvatno odlaganje otpada

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Učenici sedmog razreda OŠ "Safvet-beg Bašagić" su u sklopu građanskog obrazovanja pokrenuli istraživanje o neadekvatnom odlaganju otpada u Sarajevu.

"Naši parkovi, korita rijeka, izletišta i planine su prepuni otpada, ali i gradske sredine također. Saobraćajnice i okolno grmlje više liče na deponiju nego na zelenu površinu. Osim što otpad zagađuje okoliš, to je i estetski neugledno, ali i potencijalni izvor zaraze za korisnike ovih površina", poručuju osnovci.

Učenici su fotografisali javne površine u gradu te su uočili da je pored neadekvatno odloženog otpada problem i jako mali broj kontejnera za sortiranje otpada.

"Ne želimo plastične boce u koritima naših rijeka, na našim prelijepim izletištima, parkovima, klupama, odnosno na mjestima koja su predviđena za relaksaciju i odmor. Ne želimo da naše ulice, šetnice, klupe za odmaranje predstavljaju mjesto za bezobzirno odlaganje otpada", poruke su učenika.

Zaključci do kojih su došli, zajedničkim radom i istraživanjem, jesu da su potrebne oštrije sankcije za one koji se nedolično ponašaju prema našoj okolini kao i mehanizam za njihovo provođenje.

Jedna od ideja za rješavanje problema jeste instaliranje automata i kontejnera za selekciju otpada, međutim za mjeru postavljanja automata postoji zakonska prepreka, budući da proizvođači samim plasiranjem svojih proizvoda plaćaju i naknadu za zagađivanje okoliša.

Učenici će u sklopu izrade projekta "Ja građanin" ostvariti komunikaciju sa nadležnim ustanovama, kao i udruženjima koja se bave zaštitom okoliša, te su pripremili i anketu o pitanju zaštite okoliša.

Anketu možete ispuniti ovdje (https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=PFoYEDIQbUidoQBdt11bYYyQ-sERLkpEldX2aLJTOWlUNVpVOFUxUjZPWFEwODAwNU5ROExQM09SQy4u)

"Otpad nije smeće, otpad je resurs, koji se može i treba ponovo upotrijebiti", za kraj poručuju učenici.