Problem riješen
6

Učenici OŠ Isak Samokovlija nisu mogli dobiti svjedočanstva jer direktorica nije ovlaštena za potpise

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Učenici Osnovne škole Isak Samokovlija koji su maturirali ove godine, imali su problem s dobijanjem svjedočanstava s obzirom na to da trenutna v. d. direktorice nema ovlast za potpisivanje.

Roditelji i učenici su bili u panici jer upisni rok u prve razrede srednjih škola na području Kantona Sarajevo počinje 27. juna i traje do 4. jula. Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS upoznato je o ovom problemo i u poslijepodnevnim satima pronašlo je rješenje.

"V. d. direktorice nema deponovane potpise. Imenovali smo drugu osobu Eminu Čerkez koja je već bila v. d. direktorice i ona će potpisati svjedočanstva. Nema razloga za brigu", rekao je ministar obrazovanja KS Elvir Kazazović za Klix.ba.

Ministarstvo obrazovanja KS nedavno je i izdalo uputstvo za online prijave i upise u srednje škole KS, koje sadrži sve potrebne podatke kako bi se učenicima olakšao ovaj korak.

Podsjetimo, direktor OŠ Isak Samokovlija Kenan Vučijak u februaru ove godine je prvostepenom presudom Općinskog suda u Sarajevu osuđen na godinu i osam mjeseci zatvora za zloupotrebu službenog položaja i prijetnje. Osuđen je da je zloupotrebom i iskorištavanjem službenog položaja te upućivanjem prijetnji od 2014. godine iznudio i za sebe pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od 10.000 KM.

Vučijaku je izrečena zabrana obavljanja dužnosti u trajanju od pet godina od dana pravosnažnosti presude.

Od tada OŠ Isak Samokovlija još nije dobila direktora, a nekoliko osoba je obavljalo dužnost v. d. ove funkcije.