BiH
195

Učenici OŠ Fatima Gunić svečanim defileom obilježili Dan nezavisnosti: Treba pokazati koliko volimo državu

Piše: El. B.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Povodom Dana nezavisnosti, učenici Osnovne škole Fatima Gunić iz Sarajeva organizirali su svečani defile i ulicama Sarajeva, od Sebilja do Velikog parka, prošetali sa zastavama Bosne i Hercegovine.

Skoro šest stotina učenika od četvrtog do devetog razreda Osnovne škole Fatima Gunić okupilo se ispred Sebilja, odakle su lagano krenuli prema Velikom parku, prisjećajući se na dostojanstven način dana kada je naša država nezavisno zakoračila u budućnost.

"Namjera nam je da obilježavanje Dana nezavisnosti BiH ne bude stidljivo, u četiri zida, nego da to uradimo na jedan reprezentativan način i da to bude kroz grad svečanim defileom i uz stotine zastava", rekao je direktor OŠ Fatima Gunić Hajrudin Ćuprija.

Ispred Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva učenici ove sarajevske škole izveli su prigodan program te položili cvijeće i poslali poruku mira. Njihova krajnja destinacija je simbolična, kaže Ćurpija, jer je to "način" da na priredbi budu prisutni i Adis, Feđa i Vedad, tri učenika ove osnovne škole koji su stradali u proteklom ratu.

"Poruka koju šaljemo je da treba prestati pričati o tome koliko neko ne voli BiH, jer mi pokazujemo koliko je volimo. Sama definicija patriotizma jeste izgradnja ljubavi i osjećaja prema domovini i mi to želimo izgraditi kod naših učenika", rekao je Ćuprija ističući kako je ljubav bezuvjetna i kako se, umjesto pitanja šta nama može dati BiH, trebamo zapitati šta mi možemo dati njoj.

Referendum za nezavisnost BiH od tadašnje Jugoslavije održan je 29. februara i 1. marta 1992. godine.

Na referendum je izašlo 64,31 posto birača s pravom glasa, a za suverenost BiH glasalo je 99,44 posto birača, čime je BiH dobila nezavisnost, a ubrzo nakon toga počeo je rat. I danas se 1. mart kao Dan nezavisnosti BiH ne slavi u jednom njenom dijelu.