BiH
35

Učenici najviše upisuju gimnaziju i ekonomsku srednju školu iako za njih nema mjesta na tržištu rada

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Učenici devetih razreda osnovnih škola u BiH pripremaju se za polaganje mature i upise u srednje škole. Očekuje se da će i ove godine kao i ranije najveći interes biti za gimnaziju i ekonomsku školu iako na tržištu rada ovaj kadar nije među najtraženijim.

Na školarcima je najteža odluka koja bi mogla utjecati na njihov cijeli život te se već sada mogu opredijeliti šta će raditi u životu.

Prema ranijim istraživanjima, od 150.000 učenika u FBiH svaki četvrti upiše gimnaziju, polovina u tehničke škole, a najmanji je procenat učenika koji su se opredijelili za strukovne škole.

U Republici Srpskoj najviše učenika se prijavi za medicinsku srednju školu, potom gimnaziju i ekonomsku školu. Zanati su na samom dnu. Kada je u pitanju treći stepen interesovanje postoji za drvnu industriju, frizere i konobare.

Ugled škole i potrebni bodovi

Na učenike utječu brojne stvari kada trebaju donijeti odluku koju srednju školu će upisati: prijatelji, blizina, afiniteti i ugled/uspjeh škole. Prema podacima od prošle godine za Kanton Sarajevo, kao najbolja škola prema prosječnoj ocjeni proglašena je Druga gimnazija (4,56), a slijede Prva gimnazija (4,47) i Treća gimnazija (4,46). U prvih 10 nalaze se Srednja muzička škola, Gimnazija Obala, Srednja ekonomska škola, Srednja škola primijenjenih umjetnosti, Prva gimnazija, Gazi Husrev-begova medresa te Katolički školski centar. Upravo za ove škole i vlada veliki interes iz godine u godinu.

S druge strane, za upise u ove škole potrebno je i najviše bodova. Prema podacima Ministarstva obrazovanja i nauke KS, za upis u gimnaziju učenik po svim osnovama mora imati minimalno 75 bodova, za upis u ekonomsku školu i škole zdravstvene struke 68, a za upis u ostale škole za zanimanja u četverogodišnjem trajanju obrazovanja učenik po svim osnovama mora imati minimalno 60 bodova. Za upis u trogodišnju školu se ne utvrđuje potreban minimalan broj bodova.

Zanatlije i dalje najpotrebnije

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Prema dokumentu Agencija za rad i zapošljavanje BiH "Istraživanje tržišta rada u BiH u cilju utvrđivanja usklađenosti obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada u 2012. godini", deficitarna zanimanja bila su varioci, dipl. inžinjeri mašinstva, kontrolor u proizvodnji. VKV i KV zidari, tesari, keramičari i fasaderi, komercijalista, šivač, dipl. ing. građevine i elektrotehnike. kovač. strojokovač, brusač, VKV/KV livci, rukovaoc motnornom pilom i šumskim traktorom, tekstilni instruktori, tehnolog tekstilstva i modni dizajneri.

"Najviše anketiranih poslodavaca je kao razlog navelo da je odgovarajuće radno iskustvo prepreka kod zapošljavanja na novo radno mjesto (44 posto). Slijedi nezainteresovanost zaposlenih sa traženim zanimanjima iz različitih razloga, a zatim je još jedan razlog nedovoljna visina ponuđene plate (12 posto). Na nepostojanje specifičnih znanja i vještina kod radnika žali se 9 posto anketiranih poslodavaca i druge razloge navodi 19 posto", stoji u dokumentu.

Nema interesa

Situacija se nije mnogo promijenila u protekle tri godine. Zainteresovanost učenika i roditelja da upišu svoju djecu u zanatske i ugostiteljske škole je vrlo mala, tako da se većina smjerova u tim školama i gasi. Primjer za to je Srednja građevinsko-geodetska škola u Sarajevu koja je nekada imala nrojne msjerova za tesare, zidare, keramičare, molere itd. Zbo manjka interesa (godišnje imaju svega 20 učenika za ove smjerove), ostali su samo smjerovi moler i keramičar.

To je ironično jer svakodnevno u oglasima za posao možemo vidjeti da poslodavci u BiH tragaju za građevinskim radnicima, zidarima, tesarima, rovokopačima, armiračima i sl. Nažalost, ovaj posao često rade ljudi koji nisu obučeni za to, pa nerijetko izvještavamo i o nesrećama.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Prema podacima portala za posredovanje u zapošljavanju Posao.ba, među 10 najtraženijih poslova u BiH je po prvi put i oblast zdravstva odnosno potražnja za medicinskim radnicima, a suprotno tome opala je potražnja za radnicima u ugostiteljstvu za 35 posto iako su i dalje traženi i nalaze se u top 10. Operateri u call centru su traženiji bili tokom protekle godine i nalaze se na drugom mjestu, dok je na prvom i dalje zanimanje prodavač/trgovac. Traženi su i kadrovi iz oblasti informacionih tehnologija s naglaskom na softveru, komercijalisti i prvi put se na ovoj listi nalazi zastupnik u prodaji osiguranja. Potreba i dalje postoji za građevinskim radnicima, odnosno inžinjerima.

Među deficitarnim zanimanjima i zdravstvo za strana tržišta

Deficitarna zanimanja su i dalje zdravstvo, komercijala/prodaja, elektrotehnike-mašinstvo, informatika-softver, zanatske usluge i ugostiteljstvo. Također, razvojem tržišta, traži se sve više osim poznavanja engleskog, znanje i njemačkog i turskog jezika.

"Zvuči pomalo paradoksalno ali veće internacionalne kompanije imaju problem s pronalaskom visokoobrazovanih iskusnih prodavača - sales menadžera. Kompanije imaju problem s pronalaskom kadrova iz oblasti tradicionalnih zanatskih usluga do pomoćnih radnika, montažera, kranista i sl. Jako je teško doći do tih kadrova. Ugostiteljstvo je problematično jer imamo sve veće zahtjeve zemalja iz inozemstva koje potražuju ovaj kadar iz BiH za rad u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, konkretno u zemljama Ujedinjenih Arapskih Emirata, međutim visokoobrazovanih kadrova u ovoj struci s iskustvom profiliranih u ovim oblastima nedostaju na tržištu rada u BiH", rekla je ranije Edina Šehović, PR menadžer portala Posao.ba.

Visok procenat nezaposlenih sa KV i SSS

Roditelji nerijetko imaju velike želje za svoju djecu i trude se da im osiguraju visoku stručnu spremu. No, prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje za mjesec februar, čak osam posto je onih koji imaju visoku stručnu spremu koji su na birou za zapošljavanje. KV radnika je najviše - 33,8 posto, a najmanje VKV radnika 0,50 posto i NSS 0,30 posto. Sa srednjom stručnom spremom ima 27,60 posto.

U mjesecu maju većina srednjih škola organizuju dane otvorenih vrata kako bi privukli učenike u svoje škole. Iz nadležnih ministarstava i agencija, savjetuju roditelje i učenike da dobro razmisle prilikom ove jedne od najvažnijih odluka u životu i uzmu u obzir sve podatke i okolnosti na tržištu rada u BiH.