BiH
0

Učenici iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva o važnosti tolerancije

FENA
Foto: arhiv
Foto: arhiv
Učenici srednjih škola iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva organizirali su danas, uz podršku Misije OSCE-a u BiH, u Sarajevu svečanost povodom završetka realizacije projekta nazvanog "Živjeti zajedno“, te tako obilježili i 16. novembar, Međunarodni dan tolerancije.

"Živjeti zajedno“ je projekt što su ga od maja realizirali učenici srednjih škola Druga gimnazija, Treća gimnazija, Peta gimnazija, Gimnazija Obala i Srednjoškolski centar Sokolac.

Oni su kroz recital, kratki film i ples promovirali toleranciju i načine na koje se tolerancija može razvijati u školama.

Osnovni cilj Projekta je razvijanje kulture tolerancije i suradnje između učenika srednjih škola iz oba bh. entiteta.

Zamjenica direktora Odjela za obrazovanje OSCE-a u BiH Valery Perry izrazila je zadovoljstvo zbog realizacije spomenutog projekta i naglasila da je on pokazao da mladi u BiH imaju viziju o tome šta znači tolerancija.

Zadovoljstvo zbog sudjelovanja u Projektu izrazili su učenici koji su to vidjeli i kao priliku za upoznavanje i druženje s vršnjacima.

Profesori srednjih škola, sudionica Projekta smatraju da je tolerancija dar što ga posjeduju sva djeca te da ga mogu razvijati putem nauke, umjetnosti i šireći ljubav.

Riječ tolerancija vuče korijene iz grčke riječi tolerare što znači podnositi, trpjeti i uvažavati tuđe mišljenje i uvjerenje.

UNESCO je 1995. godine osvojio Deklaraciju o principima tolerancije i proglasio 16. novembar kao Međunarodni dan tolerancije.