BiH
46

Učenici iz Konjević Polja i Nove Kasabe dobili ruksake i školski pribor iz Starog Grada

Klix.ba
U povodu Dana maternjeg jezika, delegacija Općine Stari Grad posjetila je danas učenike osnovnih škola u Konjević Polju i Novoj Kasabi i uručila im ruksake, školski pribor, knjige i slatkiše. Delegaciju su činili načelnik Općine Ibrahim Hadžibajrić, predsjedavajući Općinskog vijeća Jusuf Pušina i zamjenici predsjedavajućeg Irfan Čengić i Sanel Dragolovčanin.

Područnu školu "Petar Kočić" u Konjević Polju pohađa 46 učenika i njima su danas uručeni ruksaci sa školskim priborom, te knjige za školsku biblioteku. Prema riječima direktorice škole Olivere Beatović, u malom mjestu kao što je Konjević Polje gdje se roditelji bore da školuju svoju djecu, ovakva pomoć je itekako dobrodošla.

"Mjesna zajednica Konjević Polje je siromašna, lokalno stanovništvo se bavi poljoprivredom i stočarstvom, a izražena je i velika nezaposlenost među stanovništvom. Roditelji se bore da školuju svoju djecu na najbolji mogući način, pa je svaka pomoć dobrodošla, bilo u školskom priboru ili nečem drugom", kazala je direktorica i izrazila veliku zahvalnost Općini Stari Grad na današnjoj posjeti i donaciji. "Nadam se da je ovaj dan početak naše uspješne saradnje sa vama".

Edukativni centar u Novoj Kasabi pohađa 118 učenika, a prema riječima predsjednika Vijeća roditelja Muhisina Omerovića, broj zainteresovane djece iz godine u godinu raste, ali i problemi sa kojim se suočavaju. Da bi učenici u Novoj Kasabi stekli osnovno obrazovanje predavanja im moraju održavati nastavnici koji dolaze iz Sarajeva, a na kraju godine učenici dolaze u Sarajevo i polažu završne ispite. Ističe i problem jezika koji djeca uče, te naglašava da on postoji na prostoru skoro cijele Republike Srpske, izuzev možda Kozarca.

"Hvala vam mnogo na ovoj posjeti, jer pored materijalne podrške svakog oblika, izuzetno nam je bitna i ona moralna, a to je da ljudi razumiju zbog čega smo u ovoj školi i sa kakvim se sve problemima suočavamo", kazao je Omerović.

Školama u Konjević Polju i Novoj Kasabi danas je donirano više od stotinu naslova za školske biblioteke, a donirali su ih Nacionalna i univerzitetska biblioteka Sarajevo, Forum Bosna, Libris i pisac Fahrudin Kučuk.