{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Učenici iz Jajca preuzeli nagradu "Max van der Stoel": Protivimo se politikama podjela

Klix.ba
9.11.2018. u 21:00
256
18
Učenici iz Jajca preuzeli nagradu "Max van der Stoel": Protivimo se politikama podjela
256
Učenici iz Jajca preuzeli nagradu "Max van der Stoel": Protivimo se politikama podjela
Azra Keljalić, učenica i predsjednica Vijeća učenika Srednje strukovne škole "Jajce", dobitnica je ovogodišnje nagrade "Max van der Stoel", a na ceremoniji dodjele nagrade u Hagu je istakla kako će nastaviti pružati podršku ne samo učenicima iz Jajca, nego bilo kojem učeniku ili učenici koji želi promjene ka boljoj budućnosti.
Obraćajući se pred više od 200 predstavnika vlada, organizacija civilnog društva i međunarodnih organizacija koje su prisustvovale ceremoniji dodjele nagrade u Hagu, Keljalić je objasnila kako su se studenti, protiveći se politikama djelovanja koje produbljuju etničke podjele uspješno oduprijeli odluci vlasti da se uspostavi nova, na etničkoj osnovi podijeljena škola u njihovoj općini tokom 2016. godine.

"Moralna satisfakcija za svakog učenika leži u činjenici da je njihove napore, rad i predanost prepoznao i nagradio stručni i nezavisni žiri. To mnogo znači i nama i mladima koje predstavljamo", kazala je Keljalić, navodi se u saopćenju OSCE-a.

Keljalić je jedna od pet učenika i dva nastavnika koji su doputovali iz Bosne i Hercegovine u Hag.

Visoki komesar OSCE-a za nacionalne manjine (HCNM) Lamberto Zannier je u ime žirija naglasio da odluka nije tek simbolična. "Ona je znak investicije koju bi međunarodna zajednica trebalo da uloži u nove naraštaje", istakao je on.

Učenicima iz Jajca je ministar vanjskih poslova Holandije Stef Blok uručio uvjerenje o dodjeli nagrade.

"Pomirenje – za neke, to je samo riječ od osam slova. Za ljude iz ratom razrušene države, to može biti nešto najteže na svijetu", naveo je Blok u svom govoru.

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Holandiji Mirsada Čolaković je istakla da je ponosna na ove mlade ljude koji su rekli ne provedbi obrazovnog sistema pod nazivom "dvije škole pod jednim krovom", koji je uspostavljen u određenim općinama stvorenim nakon razarajućeg rata.

"Taj sistem je bio nametnut kao dio procesa pomirenja i u početku je bio, nažalost, prihvaćen kao pozitivan pristup, ali dvadeset godina kasnije je očigledno doveo do više etničkih podjela i neprihvatljive segregacije", istakla je ona.

Dodjelu nagrade koja nosi ime Maxa van der Stoela u iznosu od 50.000 eura, saopćeno je iz OSCE-a, zajednički organizira Visoki komesar OSCE-a za nacionalne manjine i Ministarstvo vanjskih poslova Holandije od 2003. godine. Dodjeljuje se svake dvije godine osobi, grupi ili instituciji kao priznanje izvanrednih postignuća u cilju poboljšanja pozicije nacionalnih manjina u državama članicama OSCE-a.

Paralelno sa ceremonijom dodjele nagrade, na ovom događaju u Hagu je također obilježena 25. godišnjica imenovanja prvog OSCE-ovog Visokog komesara za nacionalne manjine. Izložbu fotografija povodom 25. godišnjice je otvorio Visoki komesar Zannier, čime se ilustrira nasljeđe pet dosadašnjih Visokih komesara, rad Visokog komesara za nacionalne manjine na terenu, partnerstvo sa međunarodnim i regionalnim organizacijama, funkcija ranog upozoravanja, kao i primjena tematskih preporuka i smjernica "u praksi".

"Zahvaljujući kolektivnoj mudrosti svih dosadašnjih Visokih komesara, uočeni su neki znaci ranog upozoravanja na međuetničke napetosti i krize i poduzete rane aktivnosti, međuetnički nesporazumi su često bili obuzdani, a države su bile podstaknute da uspostave dugoročne politike suočavanja sa različitostima. Možemo biti ponosni na to", rekao je Zannier.

Uz izražavanje priznanja Uredu visokog komesara za nacionalne manjine na 25 godina rada i doprinosa nastojanjima OSCE-a u oblasti sprečavanja sukoba, generalni sekretar OSCE-a, Thomas Greminger izjavio je da Ured visokog komesara za nacionalne manjine nije samo jedna od najefikasnijih institucija unutar OSCE-a, već i primjer primjene preventivne diplomatije u praksi, prepoznat u cijelom svijetu.

Prvi potpredsjednik Evropske komisije, Frans Timmermans, nazvao je formiranje Ureda visokog komesara za nacionalne manjine jednim od najinovativnijih projekata OSCE-a u oblasti sprečavanja sukoba. Govoreći o ulozi Ureda visokog komesara za nacionalne manjine u Evropi, on je rekao da je Ured dao značajan doprinos smirivanju tenzija, ostvarenju kompromisa i pronalaženju rješenja za sukobe, koji bi, bez zalaganja Ureda, izmakli kontroli.

Govoreći i o godišnjici osnivanja Ureda Visokog komesara za nacionalne manjine i o nagradi, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasador Bruce Berton, je napomenuo da je rad Ureda Visokog komesara OSCE-a za nacionalne manjine posvećen sprečavanju etničkog sukoba i diskriminacije.

"Srednjoškolci iz Jajca utjelovljuju te vrijednosti. Prevazišavši nepovoljne prilike u kojima su se našli, uspjeli su u tome da zajedno nastave svoje školovanje. Niko ovu nagradu ne zaslužuje više od njih. Oni bi trebalo da inspirišu svakoga u BiH ko želi da prevaziđe etničku i nacionalističku politiku", naveo je on.

Izložba fotografija povodom 25. godišnjice osnivanja Ureda Visokog komesara za nacionalne manjine biće otvorena za javnost od 12. novembra do 1. decembra u Atrijumu Gradske uprave u Hagu, adresa Spui 70, 2511 BT Den Haag. Ulaz je besplatan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: