BiH
0

Učenici iz Italije dolaze u posjetu Tuzli

FENA
U organizaciji talijanske regije Piemonte grupa od oko 90 učenika srednjih škola iz ove regije sutra će posjetiti Tuzlu.

Radi se o učenicama i učenicima iz svih srednjih škola sa područja regije Piemonte koji su pobijedili na natjecanjima iz oblasti ljudskih prava i kojima je, kao nagrada za njihov uspjeh, organizirano putovanje u BiH.

Ova aktivnost je već postala tradicionalna, organizira se već nekoliko godina, a obuhvaća posjete Mostaru, Sarajevu, Tuzli i Srebrenici.

Cilj putovanja je upoznavanje kulture, prirodnog i kulturno povijesnog naslijeđa naše zemlje, s posebnim naglaskom na kontakte s mladima iz BiH i razmjena mišljenja i iskustava među vršnjacima.

U pratnji učenika nalazi se nekolicina njihovih profesora, kao i predstavnika administracije regije Piemonte i njenih pokrajina.

Tokom boravka u Tuzli oni će sudjelovati u mirnim protestima žena Srebrenice, koji se održavaju svakog 11. u mjesecu, potom će posjetiti vršnjake Građevinsko-geodetske škole Tuzla i obići Arheološki park "Neolitsko sojeničko naselje“ i Panonska jezera.

Sljedećeg dana učenici iz Italije posjetit će Memorijalni centar"Potočari“ i Muzej genocida u Srebrenici.