Potvrdio Krizni štab
95

Učenici iz Gračanice izolirani nakon boravka u Italiji, Tuzlak testiran na koronavirus

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Veća grupa učenika i nastavnika iz Gračanice te jedan muškarac iz Tuzle nalaze se u kućnoj izolaciji jer su u proteklih sedam dana boravili u Italiji u kojoj je potvrđeno prisustvo koronavirusa.

Vozač iz jedne turističke agencije iz Tuzle danas je podvrgnut testiranju na koronavirus zbog činjenice da ima upalu grla te da se jučer vratio iz Italije u kojoj je potvrđeno prisustvo ovog virusa.

Kako su kazali iz Kriznog štaba za koronavirus TK, muškarac se trenutno nalazi u 14-dnevnoj kućnoj izolaciji, a njegovi uzorci su poslani u Sarajevo gdje će biti izvršeno testiranje na koronavirus.

"Mi smo danas imali prijavu jedne osobe koja je boravila u Italiji, odnosno području pogođenom koronavirusom i u smislu skidanja sumnje da li je ta osoba bila u kontaktu s koronavirusom uzeti su uzorci koji su proslijeđeni u Sarajevo i nalaze čekamo. Javnost će biti upoznata sa povratnom informacijom", kazala je ministrica zdravstva TK Dajana Čolić koja se nalazi na čelu Kantonalnog kriznog štaba za koronavirus.

Dajana Čolić (Foto: A. K./Klix.ba)
Dajana Čolić (Foto: A. K./Klix.ba)

Epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo TK Jasmina Brkić-Džambić potvrdila je da je muškarac autobusom turističke agencije od prošlog petka do nedjelje sa grupom putnika bio u Veneciji, a po povratku se lično javio u Univerzitetski klinički centar u Tuzli.

"Kada je riječ o simptomima, on ima blagu upalu grla, ali to ne možemo povezati sa korona virusnim infekcijama jer je kod nas trenutno u toku sezona gripe. Ali, urađeni su brisevi koji su poslani u referalni laboratorij u Sarajevu, a sanitarni inspektor mu je odredio kućnu izolaciju u trajanju od 14 dana", navela je Brkić-Džambić te naglasila da je u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli također osigurana određena količina testova na koronavirus.

Jasmina Brkić-Džambić (Foto: A. K./Klix.ba)
Jasmina Brkić-Džambić (Foto: A. K./Klix.ba)

S druge strane iz Kriznog štaba za koronavirus TK danas je potvrđeno i to da se veća grupa učenika i nastavnog osoblja Druge osnovne škole Hasan Kikić iz Gračanice također nalazi u kućnoj izolaciji nakon povratka iz Italije, a kako su naveli iz Kriznog štaba za koronavirus TK, oni nisu podvrgnuti testiranju, s obzirom na to da je njihova klinička slika uredna.

"Trenutno nema elemenata za obustavu nastave u školama u Tuzlanskom kantonu, kao i zabrane javnih okupljanja. Za to je potrebno ispuniti odgovarajuće zakonske uslove. Tek u slučaju potvrđenog prisustva koronavirusa bit ćemo u mogućnosti poduzeti neke veće korake, a do tada se život sasvim normalno odvija", naglasila je ministrica Čolić.

Inače, Kantonalni krizni štab za koronavirus danas je u Tuzli održao sastanak u vezi aktuelne situacije, a kako je posebno naglašeno, trenutno nikakvog razloga za paniku u najmnogoljudnijem kantonu u FBiH nema.

"Ozbiljnosti i opreznosti nikada nije previše, a mi se trudimo da svoj posao odradimo što je moguće bolje. Područje dječijeg hospisa u Slavinovićima predviđeno je za formiranje karantina, ukoliko se ukaže potreba za tim u Tuzlanskom kantonu. Zgrada je spremna i u njoj trenutno imamo sedam kreveta, a predviđeno je obezbjeđenje njih još šest. Također, ukoliko za tim bude potrebe, imamo još jednu od lokacija koja je spremna za prijem pacijenata", navela je Čolić.

Tuzlanski kanton granicu sa ostalim zemljama ima na Međunarodnom aerodromu u Tuzli na kojem su poduzete sve neophodne mjere u slučaju pojave osoba sa sumnjom na koronavirus.

"Preduzete su prvenstveno mjere samozaštite zaposlenika, kako graničnih policajaca, ali i aerodromskog osoblja. Što se tiče aviokompanije Wizz Air koja redovno saobraća s našeg aerodroma, donesene su određene preventivne mjere, a one se odnose na to da na njihovoj web stranici transparentno stoji da svaki putnik prilikom slijetanja može biti podvrgnut dodatnom zdravstvenom pregledu u cilju sprečavanja širenja koronavirsa. Također, od kabinskog osoblja čitaju se obavještenja da su svi putnici koji su posljednjih 14 dana bili na prostorima u kojima je koronavirus aktivan, dužni prijaviti se uposlenicima granične službe, zemaljskom i medicinskom osoblju, a u slučaju određene sumnje idu na dalje procesuiranje", rekla je Edina Šišić, rukovoditeljica Sektora saobraćaja i usluga u zračnom prometu u Međunarodnom aerodromu u Tuzli.

Edina Šišić (Foto: A. K./Klix.ba)
Edina Šišić (Foto: A. K./Klix.ba)

Tokom sastanka Kriznog štaba TK je doneseno nekoliko zaključaka, a sve s ciljem spremnog odgovora na eventualnu pojavu slučajeva koronavirusa u tuzlanskoj regiji.

Svim domovima zdravlja je naređeno da odrede osobe koje će doći na edukaciju za pravilno uzimanje uzorka od pacijenata vezano za testiranje na koronavirus, zatim utvrđeno je kako se odvija procedura izolacije i samoizolacije osoba koje su bile u kriznim područjima, kao i mjerama prevencije, posebno za turističke agencije kojima je naređeno da otkažu sva planirana putovanja u zemlje pogođene koronavirusom.

Specifične mjere zaštite od koronavirusa ne postoje, ali stručnjaci građanima savjetuju pojačanje higijsnskih mjera, odnosno često pranje ruku vodom, sapunom ili sredstvima za čišćenje na bazi alkohola.

Kako su kazali, veoma je važno izbjegavati bliski kontakt s osobama koje kašlju ili kišu. Kašljati i kihati treba u unutrašnju stranu ruke ili u jednokratne maramice koje potom na adekvatan način treba odložiti. Posebno se preporučuje izbjegavanje putovanja u zemlje u kojima je potvrđena virusna infekcija koronavirusom.