Uspjeh mladih školaraca
4.3k

Učenici iz BiH osvojili zlatnu i bronzanu medalju na Balkanskoj olimpijadi iz fizike

N. V.
Bh. olimpijci sa mentoricama
Bh. olimpijci sa mentoricama
U subotu, 25. septembra, održana je Treća balkanska olimpijada iz fizike za učenike srednjih škola, a učenici iz Bosne i Hercegovine su osvojili jednu zlatnu i jednu bronzanu medalju.

Zbog pandemije koronavirusa olimpijada je i ove godine održana u online režimu.

Na ovoj online olimpijadi učestvovali su predstavnici Bosne i Hercegovini: Dženan Midžić (Gimnazija Bihać), Elmir Kevilj (Gimnazija "Muhsin Rizvić" Kakanj), Spasoje Kukurić (Gimazija "Jovan Dučić" Trebinje), Staša Grabež (Gimnazija Banja Luka). Voditeljice naše ekipe, koje su se pobrinule za pripremu učenika i organizaciju cjelokupnog takmičenja, bile su Majra Šišić i Nola Šegalo (studentice fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu).

Balkanska olimpijada iz fizike namijenjema je učenicima prvih i drugih razreda srednje škole, a na njoj su učestvovala po četiri učenika iz BiH, Irana, Kazahstana, Albanije, Bugarske, Turske, Srbije, Slovenije, Sjeverna Makedonije, Turkmenistana, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Kipra i Grčke, odnosno ukupno 57 takmičara.

Na olimpijadi su ostvareni izvanredni rezultati. Učenik Dženan Midžić je osvojio zlatnu medalju i po broju bodova osvojio je drugo mjesto u ukupnom plasmanu! Ovo je ukupno tek druga zlatna medalja za Bosnu i Hercegovinu sa jednog međunarodnog takmičenja iz fizike, rekla nam je Majra Šišić. I ostali naši učenici su pokazali dobre rezultate tako da je učenik Elmir Kevilj osvojio bronzanu medalju, a učenici Spasoje Kukurić i Staša Grabež su osvojili počasne pohvale.

Nakon izbornog takmičenja za učešće na Balkanskoj olimpijadi koje je održano početkom septembra, krenule su pripreme učenika kroz izradu teorijskih zadataka. Naši učenici su svake sedmice dobijali zadatke za vježbanje. U ovim pripremama, pored liderica ekipe, učestvovali su i nekadašnji bh. takmičari i olimpijci: Hana Šegalo (studentica fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu), Kenan Saračević (magistrant na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu).

Društvo fizičara bez obzira na ovogodišnje otežane okolnosti organiziralo je učešće naših učenika na međunarodnim takmičenjima iz fizike kao što su Internacionalna olimpijada iz fizike na kojoj su osvojene dvije bronzane medalje i jedva pohvala, te Evropska olimpijada iz fizike na kojoj su osvojene jedna srebrna medalja, jedna bronzana i jedna pohvala. Obje olimpijade su održane u online režimu.