UWC Mostar
167

Učenici iz 59 zemalja svijeta stigli u Mostar da se obrazuju za svjetske univerzitete

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Stotinu učenika iz 59 zemalja svijeta stiglo u Mostar kako bi se obrazovalo po sistemu Koledža ujedinjenog svijeta (UWC) koji u našoj zemlji svoj program provodi jedino u najvećem gradu na Neretvi gdje je stigla i 17. generacija novih učenika.

Među stotinu sretnika koji su se uspjeli upisati na mostarski Koledž je Anastasija Gogić iz Bijeljine koja je jako sretna što je dio ove priče, jer je kako kaže činjenica da jako mali broj djece u BiH ima priliku dobiti mogućnost da se obrazuje u instituciji svjetskog nivoa kao što je Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru.

"Izabrala sam Mostar jer bi mi bilo previše da odem daleko od porodice pa sam iz te emotivne strane odlučila da to bude Mostar kad sam se prijavljivala na konkurs. Također zato što je ovaj grad divna prilika da se apsolutno sve nacije i kulture spoje i da pokažemo da zaista možemo biti jedinstveni, a to jeste na ovim novim generacijama", kazala je Anastasija.

Naglasila je kako mladi mijenjaju svijet, a da je Koledž ujedinjenog svijeta pravi primjer toga da, "ujedinjeni možemo sve i da su razlike između nas ono što nas ojačava i iz čega učimo".

Kira iz Ukrajine koja je izložena ruskoj agresiji već mjesecima ističe kako je Mostar za obrazovanje odabrala jer je to jedinstven grad.

"Ovdje, na ovom Koledžu mogu steći jedinstveno iskustvo i upoznati se s ljudima iz cijeloga svijeta", kazala je mlada Ukrajinka. Povodom dolaska Mostar i početka nove školske za učenike i direktoricu UWC-a Mostar je u Gradskoj vijećnici Mostara upriličen prijem gdje im je dobrodošlicu zaželio gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

"Ova generacije učenika Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru će boravkom naredne četiri godine u našem gradu obogatiti Mostar u svakom pogledu od kulturnog, umjetničkog, društvenog do znanstvenog", kazao je Kordić te im zaželio dobrodošlicu.

Ističe kako je ponosan je u Mostar stigla već 17 generacija učenika koji odlaskom iz toga grada odnesu lijepu uspomenu.

"Ovo su, usudit ću se reći najbolji ambasadori Grada Mostara, ljudi koji svakodnevno četiri godine žive u Mostaru i upoznaju nas, našu kulturu, a isto tako bogate nas sa svojom kulturom, tradicijama i običajima. Ja kao gradonačelnik im želim da se u Mostaru dobro osjećaju i vrata Gradske uprave Grada Mostar kao i do sada uvijek biti otvorena za sve njihove probleme i potrebe", kazao je Kordić. Naglasio je kako će se,kao gradonačelnik potruditi da pomogne mladim ljudima da svoj dio obrazovanja koje trajati četiri godine u Mostaru, provedu u prijateljskom okruženju, da se druže, nešto nauče i pričaju pozitivne priče iz Mostara.

Direktorica Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru Sonja Rawat je naglasila kako studenti dolaze iz cijelog svijeta da bi iskusili Mostar i učili iz onoga što im ovaj grad i ova regija imaju za ponuditi.

"Jako nam je važno da nauče iz ovoga što ovaj grad i zemlja jesu, i da to znanje ponesu sa sobom u svijet gdje god išli“, kazala je Rawat.

Zbog toga , kako je pojasnila imaju poseban kurikul na prvoj godini posvećen Balkanu, navodeći kako se nada da će Koledž i njegovi učenici biti dio pomaka naprijed kojim je Mostar krenuo nakon izbora i uspostave gradske vlasti.

Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru je osnovan 2006. godine i obrazuje srednjoškolce iz cijeloga svijeta kroz program međunarodne mature, te svoje učenike educira da cijene različitosti, istovremeno promovirajući jednakost, toleranciju i kritičko razmišljanje.

Učenici dolaze iz cijelog svijeta kao i iz svih dijelova i nacionalnosti iz BiH i regije. Oni svi zajedno žive, pohađaju nastavu i volontiraju u zajednici, a po završetku obrazovanja dobivaju međunarodno priznatu IB diplomu, koja im omogućava nastavak školovanja na prestižnim univerzitetima širom svijeta.