Donirana oprema
132

Učenici Edukativnog centra Nova Kasaba dobili novoopremljeni kabinet informatike

Klix.ba
Foto: Edukativni centar Nova Kasaba
Učenici koji pohađaju Edukativni centar Nova Kasaba na području općine Milići, njih 130 ukupno, danas su dobili novi kabinet informatike sa novom opremom.

Donirana oprema, koja se sastoji od osam laptopa, dva printera i ostale kompjuterske periferije, zamjenit će zastarjelu i oštećenu opremu iz 2014. godine.

Hasičić Asmir, direktor Osnovne škole "Malta" Sarajevo, putem koje se realizira proces instruktivne nastave u Novoj Kasabi, obratio se za pomoć Općini Centar koja je odobrila značajna sredstva za nabavku nove opreme.

Operativne sisteme i softvere (Microsoft Windows 10 i Office2019) obezbjedilo je resorno Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Donirana oprema dobija još više na značaju u vremenu pandemije kada se dio odgojno-obrazovnog procesa u Novoj kasabi odvija online po sarajevskom modelu, i značajno je optimizirala početak školske 2020 - 2021. godine.

Ova školska godina posebna je i zbog do sada najvećeg broja upisanih prvačića u ovu školu, ukupno 19. Podsjećamo, Edukativni centar Nova Kasaba od 2014. godine vodi borbu sa diskriminirajućom politikom entitetskih vlasti da ispoštuju ustavno pravo učenika bošnjačke populacije na izučavanje bosanskog jezika i nacionalne grupe predmeta.

U konačnici najviše sudske instance BiH i RS-a su krajem 2019. godine donijele presude kojima se naziv jezika u školama u RS-u mora nazvati pravim nazivom - bosanski jezik, te obezbjediti izučavanje nacionalne grupe predmeta po nastavnim planovima i programima iz FBiH, pa čak i angažovati nastavnike-povratnike u školama u RS-u da predaju navedene predmete.

Učenici u Edukativnom centru Nova Kasaba, u procesu borbe za prava garantovana ustavom i svim međunarodnim konvencijama, imaju veliku podršku Vlade KS i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS, Udruženja učitelja KS, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Tuzlanskog muftijstva, općina Novo Sarajevo i Centar, SSOOiOFBiH Kantona Sarajevo, Kantonalnog udruženja vijeća roditelja KS, raznih humanitarnih organizacijate BH dijaspore porijeklom iz Podrinja.