Delegacija Svjetske banke
0

"Ubrzati rad na provođenju projekata"

SRNA
Potredsjednik Svjetske banke za Evropu i centralnu Aziju Filip Le Ueru izjavio je danas da će Svjetska banka imati u vidu političku situaciju u Mostaru i da joj je stalo da projekti u ovom gradu budu uspješno i na vrijeme završeni, ali da se sada mora ubrzano raditi na njihovom provođenju.

On je nakon sastanka sa gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem rekao novinarima da cijeni što je Gradsko vijeće dalo podršku za tri infrastrukturna projekta koji su vrlo važni za ovaj grad, dodavši da će i Svjetska banka učiniti isto, ali da to ne može "trajati unedogled".

Ueru je izrazio uvjerenje da će biti nastavljeno partnerstvo sa Mostarom, naglasivši da je trenutno vrlo teško u Vašingtonu doći do kredita, zbog čega je još važnija uspješna realizacija ovih projekata.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić nada se da će Svjetska banka uvažiti poteškoće u kojima se Grad nalazi u slučaju da budu probijeni rokovi za provođenje projekata koji se rade sa ovom bankom, a koji su kraj 2010. godine.

Bešlić je upoznao delegaciju Svjetske banke sa političkim i privrednim prilika u Mostaru, te činjenicom da Gradsko vijeće ne funkciše godinu dana, čime je usporena i dovedena u pitanje realizacija projekata sa Svjetskom bankom. 

On je istakao da je ohrabrenje posljednja sjednica Gradskog vijeća, na kojoj su ovi infrastrukturni projekti dobili podršku svih vijećnika.	

Bešlić je zatražio i podršku malim i srednjim preduzećima u oblasti poljoprivrede, kao i sređivanju zemljišnih knjiga u Mostaru, što je potencijalnim investitorima veliki problem.
Šef Kancelarije Svjetske banke u BiH Marko Mantovaneli saglasio se sa gradonačelnikom po tom pitanju, istakavši da je to problem kojim se treba posebno baviti.

Nakon sastanka u Gradskoj upravi, upriličen je zajednički obilazak Starog mosta.