Rajko Kuzmanović
0

Ubrzati pronalazak i identifikaciju nestalih

SRNA
Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović apelovao je danas na sve entitetske i organe i institucije BiH, te nevladine organizacije da ubrzaju aktivnosti na pronalaženju i identifikaciji nestalih lica u BiH.

"Porodice nestalih lica imaju pravo da saznaju sudbinu svojih nestalih članova, a pravna i moralna obaveza predstavnika svih nivoa vlasti je da im omoguće da to pravo i ostvare", poručio je Kuzmanović povodom 30. augusta - Međunarodnog dana nestalih.

Kuzmanović je ocijenio nedopustivim da četrnaest godina po završetku tragičnog sukoba brojne porodice žive u neizvjesnosti, jer ne znaju sudbinu svojih najmilijih, niti su u mogućnosti da ih dostojno sahrane, saopšteno je iz Biroa za odnose za javnošću predsjednika RS.

"Traganje za nestalim licima, bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost, i identifikacija posmrtnih ostataka žrtava, treba da bude rješavano kao humanitarno i pravno pitanje, bez politizacije i manipulacije koje samo nepotrebno usporavaju ovaj proces", smatra Kuzmanović.

On je dodao da su organi i institucije RS učinili sve da proces traganja za nestalim licima bude što efikasniji.

"Budući da se radi o bolnom pitanju ne samo za RS i BiH, nego i za region u cjelini, saradnja, koordinacija i razmjena informacija između predstavnika vladinog i nevladinog sektora zemalja u regionu je poželjna i dobrodošla, u cilju efikasnijeg rješavanja sudbine nestalih lica i ubrzanja procesa pomirenja", ocijenio je Kuzmanović.