BiH
0

Ubrzana procedura za oslobađanje Julije Timošenko, potreban potpis Janukoviča

SRNA
Julija Timošenko (Foto: Arhiv/EPA)
Julija Timošenko (Foto: Arhiv/EPA)
Ukrajinski poslanici podržali su danas ubrzanu proceduru za oslobađanje bivše premijerke Julije Timošenko, bez odobrenja predsjednika države Viktora Janukoviča.

Timošenkova je u zatvoru od 2011. godine zbog zloupotrebe položaja u vezi sa sporazumom sa Rusijom o isporuci gasa.

Poslanici su danas izglasali amandmane krivičnog zakona da bi oslobodili Timošenkovu, ali je potreban potpis predsjednika.

Ukrajinski parlament danas je, također, izglasao rezoluciju kojom se vraća Ustav iz 2004. godine.

Novoizabrani predsjednik parlamenta Aleksandar Turčinov rekao je prije glasanja da je potrebna rezolucija da bi bio vraćen Ustav iz 2004. godine, jer Janukovič nije potpisao prijedlog zakona koji je usvojen juče.

Ukrajinska Vlada saopštila je danas da će osigurati mirnu predaju vlasti novoj administraciji.

"Sva ministarstva rade normalno. Aktuelna vlada obezbijediće punu i odgovornu primopredaju vlasti u okviru Ustava i zakona", navodi se u saopštenju.

U međuvremenu, lideri regiona istočne Ukrajine, u kojima se većinski govori ruski jezik i koji su lojalni predsjedniku Viktoru Janukoviču, najavili su da će preuzeti kontrolu svojih teritorija, izrazivši sumnju u legitimitet nacionalnog parlamenta.

Mihajlo Dobkin, guverner regiona Harkov, rekao je regionalnim liderima da oni nisu spremni na razbijanje zemlje.

"Mi želimo da je sačuvamo", rekao je Dobkin na Kongresu poslanika regiona jugoistočne Ukrajine i Autonomne Republike Krim u Harkovu.

"Odluke ukrajinskog parlamenta u takvim okolnostima izazivaju sumnju u njihov legitimitet i zakonitost", navodi se u rezoluciji koja je usvojena na sastanku.

U rezoluciji se dodaje da su centralni državni organi paralizovani.

"Dok se ne uspostave ustavni poredak i vladavina prava i zakona, mi smo odlučili da sami preuzmemo dužnost čuvanja ustavnog poretka, legaliteta, prava građana, kao i njihove bezbjednosti na našim teritorijama", navodi se u rezoluciji.

Parlament u Kijevu donio je niz odluka u posljednja 24 sata kojima se umanjuju ovlaštenja predsjednika i kojima se otvara put za formiranje vlade nacionalnog jedinstva i prijevremenih predsjedničkih izbora.