Ekološka katastrofa
24

Uborak blokiran već peti dan, Mostarci poručili da ih niko neće prepasti i zaustaviti

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Smeće koje se skuplja po mostarskim ulicama neće demotivisati građane Mostara koji već peti dan drže deponiju Uborak u blokadi. Rješenje je u dogovoru, kažu nam, a ne u nametanju odluka i policijskoj sili.
U popodnevnim satima ispred kapije deponije Uborak skupila se veća grupa građana. Došli su mnogi i iz drugih dijelova grada da daju podršku mještanima sjevernih mostarskih predrađa koji već peti dan deponiju drže u blokadi.

Svi napominju kako je Federalno ministarstvo okoliša i turizma naznačilo da deponija Uborak nema uslova da dobije okolišnu dozvolu, a time su potvrđena i njihove višemjesečne tvrdnje da radi nelegalno jer su pripadajuće dozvole bile naznačene na ranije dijelove deponije, a ne posljednja proširenja.

Ministarstvo traži novu analiza studija utjecaja deponije na okoliš, novu vodnu dozvolu i održavanje javne rasprave, a poznato je da nema te javne rasprave koji bi uz ovakav stav lokalnih žitelja mogla proći s pozitivnim stavom po pitanju daljeg odlaganje otpada na lokaciji Uborka.

S druge strane, gradska mostarska vlast, insistira na odlaganju otpada na deponiji Uborak, a od MUP-a HNK traži da sredstvima koje ono raspolaže to i osigura. Građani prebacuju predstavnicima lokalne vlasti da nisu ispunili niti jedan od zaključaka dogovora zbog kojeg je deponija odblokirana posljednji put, krajem juna ove godine.

"Oni koji krše zakon i žele koristiti nelegalnu deponiju su kriminalci. Oni nas neće prepasti, Uborak se treba zatvoriti", kazali su nam više puta.

U petak ujutro policija je pokušala deblokirati deponiju, ali nakon što su građani još jednom pokazali svoju odlučnost, policija se povukla.