BiH
0

Ubio drugog zatvorenika samo da bi bio osuđen na smrt

NINA
U američkoj saveznoj državi Florida izvršena je smrtna kazna nad zatvorenikom koji je ubio drugog zatvorenika samo da bi bio osuđen na smrt, javila je danas agencija Associated Press.

Kako je saopštio glasnogovornik guvernera Floride, 49-godišnjem Johnu Bleckvelderu je jučer ubrizgana smrtonosna injekcija. Bleckvelder je u maju 2000. osuđen na smrt zbog toga što je zadavio 39-godišnjeg zatvorenika Raymonda Viglija. On je potom priznao krivicu i objasnio da je Viglija ubio zato što je želio da umre, ali nije mogao izvršiti samoubistvo.

On je u zatvoru na Floridi služio doživotnu kaznu, bez mogućosti da ikada bude pomilovan, zbog toga što je počinio više seksualnih zločina. "Drago mi je što idem kući. Ponosan sam što sam kršćanin i zahvaljujem Isusu što me spasio i dozvolio mi da idem kući. Amen", bile su posljednje Bleckvelderove riječi.

On je drugi zatvorenik koji je pogubljen na Floridi ove godine i 59. od 1979. kada je u toj američkoj državi ponovno uvedena smrtna kazna. Šezdeset posto njih, kao i Bleckvelder, odustalo je od žalbe da bi ubrzalo izvršenje smrtne kazne.