{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ubacivanje 'mora' u tekst himne je politički hir

S
13.5.2009. u 08:26
0
30
Ubacivanje 'mora' u tekst himne je politički hir
0
Ubacivanje 'mora' u tekst himne je politički hir
Nekoliko mjeseci nakon što je Stručna komisija odabrala prijedlog teksta himne naše države, Vijeće ministara BiH je na jednoj od sjednica odbila prihvatiti predloženi tekst jer on, prema njihovom mišljenju, ima određene manjkavosti.
Ministri su dali sugestije za poboljšanje teksta, koje bi se uz pristanak autora uvažile, a potom bile dostavljene Vijeću ministara na izjašnjavanje. Kako je pojasnio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, pojedini ministri su predlagali da se u tekst himne uvrsti riječ 'more' te puni naziv države.

Jedan od autora prijedloga teksta svečane pjesme BiH Benjamin Isović kaže da još nije razgovarao sa predstavnicima vlasti oko izmjene prijedloga, te za naš portal prokomentirao razvoj situacije oko usvanjanja teksta.

"Ministri se ponašaju krajnje oholo. Postavlja se pitanje sa kojim kompetencijama oni mogu govoriti o tekstu himne, kojeg je izabrala stručna komisija koju su oni oformili i protiv koje sada istupaju. S druge strane, ako sada uvrstimo 'more', onda će neko drugi tražiti da uvrstimo Podrinje, pa Kozaru, Zelengoru...", ističe Isović.

Kako on tumači, himna nije umjetničko djelo, već politička pjesma sa kojom se trebaju identificirati građani koji žive u jednoj državi.

"Izmjene teksta himne koje predlažu članovi Vijeća Ministara BiH, kao što je ubacivanje riječi 'more', smatram političkim hirom i još jednim u nizu pokušaja da BiH ne dobije himnu", kaže Isović.

On je tekst sa kojim se prijavio na konkurs za izbor himne BiH napisao prije četiri godine. Stručna komisija je pri tri mjeseca Isovića i Dušana Šestića, bosanskohercegovačkog kompozitora i autora muzike za himnu BiH, proglasila pobjednicima konkursa, a prijedlog teksta zatim uputila na usvajanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: