{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UABNOR u akciji čišćenja Spomen-parka Vraca, učestvovali i mladi i stari

F
16.11.2018. u 14:39
41
6
UABNOR u akciji čišćenja Spomen-parka Vraca, učestvovali i mladi i stari
41
Udruženje antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Novo Sarajevo organiziralo je danas akciju čišćenja Spomen-parka Vraca u okviru obilježavanja 75. godišnjice od zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja (ZAVNOBiH) i Dana državnosti Bosne i Hercegovine.
Za ovu akciju su se odlučili kako bi spomen-obilježje bilo spremno za 25. novembar - Dan državnosti BiH i da bi se mogla dostojanstveno odati počast i položiti cvijeće za one u čiju čast je spomenik i podignut.

U akciji je učestvovalo oko 80 osoba, a među njima i učesnici novosarajevskih osnovnih škola koji su se mogli informirati o značajnim datumima iz bh. historije što je organizirano u okviru historijskog časa kojeg je održao profesor historije Asmir Hasičić.

Među okupljenima na Vracama bili su i učenici Centra "Vladimir Nazor", zbog čega su iz Udruženja izrazili zadovoljstvo jer se, kažu, zalažu na inkluziju koju žele promovirati kao pokret razumijevanja, mira i tolerancije te prihvatanja drugoga i drugačijega.

Kako je za Fenu ispričala dopredsjednica UANOR-a Novo Sarajevo Sanja Toplan u organizaciji ovih događaja priključila im se i Škola antifašizma koja djeluje u okviru ovog udruženja, a istovremeno su pokrenuli manifestaciju "U susret 75. godišnjice ZAVNOBiH-a".

Podsjetila je da Udruženje baštini tradiciju praznika narodnooslobodilačkog rata, ali i praznika iz novije historije BiH i odlučili su manifestaciju održati na Vracama jer su željeli izaći iz zatvorenih prostora u javnost te ukazati da se ovaj spomenik ne smije skrnaviti.

"On je podignut u čast 11.000 poginulih boraca narodnooslobodilačkog rata koji su se borili protiv najvećeg zla 20. stoljeća - fašizma, ali i civila", dodala je Toplan.

U okviru obilježavanja ove godišnjice školarci su izveli igrokaz naslonjen na dvije poeme koje su nastale nakon Drugog svjetskog rata i to je poema Branka Ćopića "Na petrovačkoj cesti" i Desanke Maksimović "Krvava bajka" koja govori o najmasovnijem strijeljanju učenika.

Tako su danas okupljeni na Spomen-parku Vraca vandalima ostavili poruku, na mjestima gdje najviše narušavaju spomenik, da onaj ko negira prošlost i uništava historijske spomenike ne može misliti pozitivno o svojoj budućnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: